• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα αντιαρματικά βλήματα πυροβολικού που μπορούν να προκαλέσουν χάος στους Τούρκους

Τα αντιαρματικά βλήματα πυροβολικού που μπορούν να προκαλέσουν χάος στους Τούρκους

Αντιαρματικά βλήματα πυροβολικού SMArt 155

Το  αυτοκινούμενο πυροβολικό μάχης που υποστηρίζει την προέλαση των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων σχηματισμών δε βάλλει μόνο απλά βλήματα, τα λεγόμενα σιδηρά ή HEAT  (εκρηκτικά) αλλά υπάρχει μία πληθώρα πυρομαχικών για αρκετές περιπτώσεις εμπλοκής στο πεδίο της μάχης. Μία από αυτές είναι ο αντιαρματικός ρόλος του πυροβολικού.

Το Γερμανικό βλήμα SMArt 155 αποτελεί τη γερμανική πρόταση στον τομέα των συγκεκριμένων βλημάτων. Το βλήμα Λειτουργεί ως εξής:

Βαλλόμενο από την κάνη του πυροβόλου, ακολουθεί βαλλιστική τροχιά (μέγιστη τροχιά-βεληνεκές 27 χλμ) και στο μέσο της απόστασης προς το στόχο, διαχωρίζεται το βλήμα μέσο της ενεργοποίησης ενός χρονοδιακόπτη ο οποίος ενεργοποιεί  την ρουκέτα-κώνο του βλήματος και ο κώνος αυτός τραβάει τα δύο κομμάτια που βρίσκονται μέσα στο κάνιστρο έξω οπότε ανοίγουν τα αλεξίπτωτα των δύο αυτών κομματιών. Αυτά τα κομμάτια είναι κάνιστρα που μέσα μεταφέρουν έναν αισθητήρα που εντοπίζει τις μεταλλικές επιφάνειες καθώς πέφτουν προς το έδαφος, των τεθωρακισμένων και άλλων οχημάτων και με το που εντοπίσουν κάποιο, εξαπολύουν το βλήμα που περιέχουν προς την κατεύθυνσή του. Το βλήμα κάνει διάτρηση της οροφής, που πάντα είναι το λιγότερο θωρακισμένο τμήμα του οχήματος  και επέρχεται σχετικά εύκολα η καταστροφή του.

Τα ελληνικά Pzh 2000 που βρίσκονται στο Δ’ Σ.Σ. μπορούν, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης, με αυτά τα βλήματα να χτυπήσουν συγκεντρώσεις εχθρικών τεθωρακισμένων πίσω από υψώματα στην αντίπερα όχθη, να προκαλέσουν χάος σε φάλαγγες οχημάτων, να αναχαιτίσουν εχθρική τεθωρακισμένη αιχμή που θα προσπαθεί να προελάσει κ. α.

Γίνεται κατανοητό πώς με κάποια βλήματα, με όχι ιδιαίτερα μεγάλο κόστος, πολλαπλασιάζεται η ισχύς του Α/Κ πυροβολικού και μέσω αυτού να επιτευχθεί η απομείωση των μέσων του εχθρού από απόσταση.

ΦΩΤΟ WIKIPEDIA