Συνεχίζονται οι συζητήσεις για την πιθανή μείωση της παραγγελίας των F-35 από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το DefenceNews, η USAF εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της μείωσης της παραγγελίας των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, από τα 1763 που προβλέπει μέχρι τώρα η οροφή σε περίπου 800-1000 μαχητικά του τύπου. Η “γκρίνια” σε Κογκρέσο αλλά και εντός της Αεροπορίας για το υπέρογκο κόστος χρήσης του μαχητικού το οποίο με κάθε αεροσκάφος που εντάσσεται […]

Σύμφωνα με το DefenceNews, η USAF εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της μείωσης της παραγγελίας των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, από τα 1763 που προβλέπει μέχρι τώρα η οροφή σε περίπου 800-1000 μαχητικά του τύπου.

Η “γκρίνια” σε Κογκρέσο αλλά και εντός της Αεροπορίας για το υπέρογκο κόστος χρήσης του μαχητικού το οποίο με κάθε αεροσκάφος που εντάσσεται σε υπηρεσία αυξάνει κατά 33.000$ +/ ανά ώρα πτήσης μαζί με πολλαπλά προβλήματα που ταλανίζουν ακόμα το μαχητικό, έχουν φέρει δεύτερες σκέψεις στους Αμερικανούς Επιτελείς οι οποίοι κάνουν μελέτες για το μέλλον της USAF.

Τα αεροσκάφη που θα κοπούν προορίζονται να αντικατασταθούν πιθανότατα από το νέο μαχητικό αεροσκάφος που θα αναπτυχθεί (NGAD) ώστε να χωρέσει επαρκώς στα πόδια των F-16, ρόλος που αρχικά προοριζόταν να κάνει το F-35 αλλά αποδείχθηκε ότι έγινε πολύ βαρύ και κοστοβόρο για το σκοπό αυτό.

H USAF επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό των τύπων μαχητικών αεροσκαφών που υπηρετούν σε αυτή από τα 7 που είναι τώρα σε 4 μέχρι το 2030 πράγμα το οποίο όμως δεν είναι σαφές με τι ποσόστωση θα συμβεί και ποια μαχητικά θα αφορά η απόφαση αυτή δηλαδή, ποια θα μείνουν εκτός. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια τόσο από την πορεία του προγράματος μαχητικού 6ης γενιάς NGAD αλλά και από την πορεία του F-35 το οποίο έχει προβλήματα και η έκδοση Block IV του μαχητικού, πολλοί θεωρούν ότι δε θα έχει ολοκληρωθεί ούτε το 2025 παρά τα όσα υποστηρίζει η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin αφού ήδη έχουν υπάρξει καθυστερήσεις.

Ακόμα ένας παράγοντας είναι ότι υπάρχουν ήδη δεύτερες σκέψεις για το μαχητικό  από χώρες που το είχαν παραγγείλει ήδη σε μεγάλους αριθμούς αλλά και από το γεγονός ότι η Τουρκία εξήλθε του προγράμματος. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι μειώνονται και οι παραγγελίες διεθνώς επομένως θα αυξηθεί το κόστος εκτός αν βρεθούν νέοι αγοραστές ή άλλοι χρήστες αυξήσουν τις παραγγελίες τους.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί