• Αρχική
  • Άρθρα
  • Συνεχίζονται οι εργασίες στο Βαρύ Καταδρομικό Admiral Nakhimov, vid

Συνεχίζονται οι εργασίες στο Βαρύ Καταδρομικό Admiral Nakhimov, vid

Η κλάση Βαρέων Καταδρομικών Orlan ή αλλιώς Project 1144, ήταν μία κλάση που σχεδιάστηκε και ναυπηγήθηκε ως απάντηση στα αμερικανικά πυρηνοκίνητα καταδρομικά “Long Beach” τα οποία είχε θέσει το Αμερικανικό Ναυτικό τότε σε υπηρεσία και αποτελούσαν απειλή όχι μόνο για το Σοβιετικό Στόλο αλλά και γιατις Σοβιετικές Δυνάμεις γενικότερα.

Μόνο 2 πλοία της κλάσης έχουν απομείνει στη μετασοβιετική εποχή και αποφασίστηκε η αναβάθμισή τους με το Nakhimov να αποστέλλεται για επισκευές και αναβάθμιση το 1999. Ζητήματα χρηματοδότησης και αναποφασιστικότητας καθυστέρησαν το πρόγραμμα μέχρι που αποφασίστηκε τα πλοία να εκσυγχρονιστούν πλήρως αντί να προχωρήσουν στη ναυπήγηση νέας κλάσης βαρέων καταδρομικών εκτοπίσματος 20.000 τόνων πράγμα που θεωρήθηκε κοστοβόρο και χρονοβόρο.

Η αναβάθμιση των 2 σκαφών περιλαμβάνει τη συντήρηση των μηχανικών μερών του σκάφους, την αλλαγή των ραντάρ και όλων των παλαιότερων αισθητήρων καθώς και την εγκατάσταση νέων, την αλλαγή των εκτοξευτών με νεώτερα συστήματα που θα μπορούν να λάβουν πιο σύγχρονους πυραύλους, τοποθέτηση νεώτερων συστημάτων αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και άλλα τα οποία δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τη ρωσική πλευρά.

Το Admiral Nakhimov  σύμφωνα με αναφορές είναι κοντά στο να ολοκληρώσει το ναυπηγικό μέρος της αναβάθμισης αφού τα περισσότερα νέα συστήματα έχουν τοποθετηθεί στο πλοίο και σύντομα αναμένεται αν αρχίσουν οι δοκιμές θαλάσσης, πρώτα εντός του ναυστάθμου και έπειτα με το πρώτο ταξίδι για το σκάφος μετά από χρόνια. Εφόσον όλα πάνε καλά, το πλοίο θα ενταχθεί στο Στόλο του Ειρηνικού το 2022  οπότε και θα κριθεί επιχειρησιακά αποδεκτό από το Ρωσικό Ναυτικό.

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του πλοίου, σειρά θα λάβει το έτερο καταδρομικό της κλάσης το “Μέγας Πέτρος” ( Pyotr Velikyi) στο οποίο θα ακολουθηθεί  ίδιος τρόπος αναβάθμισης του πλοίου χωρίς καθυστερήσεις και χρηματοδοτικά προβλήματα αφού το πρόγραμμα φέρεται να έχει τεθεί ως προτεραιότητα για το Ρωσικό Ναυτικό.