Συνεχίζει η Τουρκία τις απειλές για κατάληψη της Σύρτης

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου, δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι ο Χαφτάρ πρέπει να αποσυρθεί από τη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα αλλιώς οι Τουρκολιβυκές Δυνάμεις του GNA θα επιτεθούν και θα τις καταλάβουν και ο LNA θα υποστεί απώλειες.

Ο Υπουργός Αμύνης και ο Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Λιβύη για να συντονίσουν το έργο του GNA. να επιβλέψουν την κατάσταση στο έδαφος και να προετοιμάσουν όσο καλύτερα γίνεται την επίθεση στη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα κατά τον Τσαβούσογλου.

Θυμίζουμε ότι η Αίγυπτος δια στόματος του Προέδρου της Αλ Σίσι, έχει διαμηνύσει στη διεθνή κοινότητα ότι η κόκκινη γραμμή της είναι η μη κατάληψη από το GNA της γραμμής Σύρτη-Αλ Τζούφρα. Σε περίπτωση που η γραμμή αυτή παραβιαστεί, ο Αιγυπτιακός στρατός θα εισέλθει στη Λιβύη και θα επιβάλλει τη θέλησή του στο πεδίο.

Σε πρόσφατη άσκηση του Αιγυπτιακού Ναυτικού με σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για την οποία θα διαβάσετε εδώ: https://www.el.gr/war/enas-pyraylos-arkei-to-minyma-stin-toy/ ο Πρόεδρος Αλ Σίσι επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές του αλλά οι Τούρκοι φαίνεται ότι παίζουν με τη φωτιά.

Είναι πιθανό φυσικά οι Τούρκοι να ζυγίσουν με τις δηλώσεις τους την αιγυπτιακή πλευρά εκτός αν θεωρούν ότι οι Αιγύπτιοι μπλοφάρουν και δε θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους σε περίπτωση που καταλάβουν τη Σύρτη. Αρκετοί στην Αίγυπτο θεωρούν ότι η Τουρκία με πρόφαση αεροναυτική άσκηση στο νότιο Κρητικό Πέλαγος, θα επιχειρήσει να υποστηρίξει τις επιτιθέμενες δυνάμεις του GNA στο πεδίο της μάχης. Για το λόγο αυτό και οι Αιγύπτιοι εκτελούν ασκήσεις στη δυτική Αίγυπτο ενώ τα αεροδρόμια της Δυτικής Αιγύπτου είναι πλήρη από πλευράς κίνησης.

Άλλο ένα πεδίο ανησυχίας για την Τουρκία είναι ότι ο υπεύθυνος του βομβαρδισμού των αντιαεροπορικών συστημάτων της Al – Watiya δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς αν και οι Τούρκοι είπαν ότι την επίθεση πραγματοποίησαν τα Η.Α.Ε. με Γαλλική υποστήριξη. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μία κίνηση κατά της Σύρτης θα θέσει σε κίνδυνο όλους τους τουρκικούς σχεδιασμούς για τη Λιβύη αφού ο GNA δε θα μπορέσει να αντισταθεί στον καλά εξοπλισμένο Αιγυπτιακό Στρατό χωρίς μαζική αποστολή Τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα, πράγμα πολύ επικίνδυνο για την Τουρκία.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •