• Αρχική
  • Άρθρα
  • Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! Πρόβλημα με σύστημα πλοήγησης που φέρουν γερμανικά πλοία

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! Πρόβλημα με σύστημα πλοήγησης που φέρουν γερμανικά πλοία

Ζητήματα αναξιοπιστίας σε πολεμικά πλοία και όχι μόνο δεν προκύτπουν μόνο στο ελληνικό γίγνεσθαι αλλά και στις.. καλύτερες οικογένειες καθώς η Bild αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα ασφάλειας στο σύστημα πλοήγησης που χρησιμοποιούν τα νέα υποβρύχια κλάσης U-212 A και συνολικά 100 περίπου πλοία του Γερμανικού Ναυτικού.

Το σύστημα πλοήγησης για το οποίο γίνεται λόγος είναι το Navi-Sailor 4100 το οποίο επιλέχθηκε να εξοπλίσει 100 πλοία το έτος 2005. Το σύστημα αναπτύχθηκε αρχικά από τη ρωσική εταιρεία Transas η οποία εξαγοράστηκε το 2018 από τη γνωστή Φινλανδική εταιρεία Wartsila αλλά το αμυντικό κομμάτι της εταιρείας το οποίο και κατασκευάζει το εν λόγω σύστημα, παρέμεινε υπό ρωσική επίβλεψη. H Wartsila είναι κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως όσον αφορά τα συστήματα χαρτογράφησης για το εμπορικό ναυτικό αλλά και των λιμένων ενώ έχει το 45% της παγκόσμιας αγοράς εξομοιωτών καθιστώντας την εταιρεία κορυφαία στην παγκόσμια ναυτιλία με χιλιάδες πλοία να έχουν τοποθετημένα συστήματά της.

Το δημοσίευμα της Bild αναφέρει ότι το βασικό ζήτημα του Navi-Sailor 4100 είναι το γεγονός ότι το σύστημα κρυπτογράφησης δεδομένων που χρησιμοποιείται, δεν καλύπτει τα πρωτόκολλα ασφαλείας που προβλέπουν τα ΝΑΤΟικά πρότυπα. Σε συνδυασμό εμ το γεγονός ότι το σύστημα είναι πρακτικά ρωσικό, η πιθανότητα ελέγχου και διαρροής κρίσιμων δεδομένων προς τη ρωσική πλευρά, είναι κάτι πολύ πιθανό εφόσον το αμυντικό κομμάτι της Wartsila το ελέγχουν ακόμα οι Ρώσοι.

Το ζήτημα έφτασε μέχρι και τη Γερμανική Βουλή όπου το κόμμα των πράσινων έθεσε το ερώτημα γιατί το Γερμανικό Ναυτικό και κατ’ επέκταση του Υπουργείο Αμύνης δεν έχουν προμηθευτεί και ενσωματώσει στα πλοία, σύστημα ναυτιλίας το οποίο έχει κατασκευάσει δυτική χώρα με ΝΑΤΟικά πρότυπα και ότι το Υπουργείο πρέπει να εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα ασφάλειας.

Η απάντηση του Υπουργείου Αμύνης της Γερμανίας πάντως σε ερώτηση που του έκανε η Bild ήταν γενικόλογη και ουσιαστικά έλεγε ότι το Υπουργείο καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων.