• Αρχική
  • Άρθρα
  • Συμφωνία των «5 Μεγάλων» κρατών για τα πυρηνικά: «Δεν θα στοχεύουν ο ένας τον άλλον»

Συμφωνία των «5 Μεγάλων» κρατών για τα πυρηνικά: «Δεν θα στοχεύουν ο ένας τον άλλον»

Τα «5 Μεγάλα» κράτη για τα πυρηνικά προχώρησαν σε κοινή δήλωση - συμφωνία, πως «δεν θα στοχεύουν ο ένας τον άλλον» ενώ σκοπεύουν να βελτιώσουν τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης τους και να αποτρέψουν το «ράλι» των εξοπλισμών.

Με κοινή τους δήλωση οι πέντε μεγάλες χώρες («big 5») για τα πυρηνικά, συμφώνησαν πως «δεν θα στοχεύουν ο ένας τον άλλον».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι σκοπεύουν να βελτιώσουν τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης τους και να αποτρέψουν το «ράλι» των εξοπλισμών. Συγκεκριμένα, Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία θεωρούν «την αποφυγή πολέμου μεταξύ κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και τη μείωση των στρατηγικών κινδύνων ως πρωταρχικές ευθύνες τους» και επιβεβαιώνουν πως τα πυρηνικά τους όπλα δεν στοχεύουν «ο ένας τον άλλον», όπως αναφέρεται σε κοινή τους ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα (03/01).

«Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω τα εθνικά μας μέτρα για να εμποδιστεί η μη εγκεκριμένη και άσκοπη χρήση πυρηνικών όπλων. Επαναλαμβάνουμε την ισχύ των προηγούμενων ανακοινώσεών μας για την μη στόχευση ο ένας στον άλλον, σε κανένα κράτος», αναφέρει η ανακοίνωση που εμφανίστηκε στους ιστότοπους του Κρεμλίνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί. Η χρήση πυρηνικών θα είχε τεράστιες συνέπειες και επιβεβαιώνουμε επίσης ότι τα πυρηνικά όπλα – για όσο συνεχίζουν να υπάρχουν – θα πρέπει να εξυπηρετούν αμυντικούς σκοπούς, να αποτρέπουν την επιθετικότητα και τον πόλεμο. Πιστεύουμε έντονα ότι η περαιτέρω επέκταση τέτοιων όπλων, πρέπει να αποφευχθεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

(sputniknews. gr / photo: video screenshot)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.