Με κοινή τους δήλωση οι πέντε μεγάλες χώρες («big 5») για τα πυρηνικά, συμφώνησαν πως «δεν θα στοχεύουν ο ένας τον άλλον».
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι σκοπεύουν να βελτιώσουν τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης τους και να αποτρέψουν το «ράλι» των εξοπλισμών. Συγκεκριμένα, Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία θεωρούν «την αποφυγή πολέμου μεταξύ κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και τη μείωση των στρατηγικών κινδύνων ως πρωταρχικές ευθύνες τους» και επιβεβαιώνουν πως τα πυρηνικά τους όπλα δεν στοχεύουν «ο ένας τον άλλον», όπως αναφέρεται σε κοινή τους ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα (03/01).
«Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω τα εθνικά μας μέτρα για να εμποδιστεί η μη εγκεκριμένη και άσκοπη χρήση πυρηνικών όπλων. Επαναλαμβάνουμε την ισχύ των προηγούμενων ανακοινώσεών μας για την μη στόχευση ο ένας στον άλλον, σε κανένα κράτος», αναφέρει η ανακοίνωση που εμφανίστηκε στους ιστότοπους του Κρεμλίνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Επιβεβαιώνουμε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί. Η χρήση πυρηνικών θα είχε τεράστιες συνέπειες και επιβεβαιώνουμε επίσης ότι τα πυρηνικά όπλα – για όσο συνεχίζουν να υπάρχουν – θα πρέπει να εξυπηρετούν αμυντικούς σκοπούς, να αποτρέπουν την επιθετικότητα και τον πόλεμο. Πιστεύουμε έντονα ότι η περαιτέρω επέκταση τέτοιων όπλων, πρέπει να αποφευχθεί», καταλήγει η ανακοίνωση.
(sputniknews. gr / photo: video screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χαμός στη Βραζιλία: Τουλάχιστον 64 οι νεκροί από την αστυνομική επιχείρηση κατά του οργανωμένου εγκλήματος
- Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Το μεγάλο ΟΧΙ των ηρώων του 1940 είναι ένα παντοδύναμο ΝΑΙ στην ελευθερία και στην αλήθεια
- Οι Ρώσοι δίνουν στο Μινσκ το όπλο-«εφιάλτη» για την Δύση – Τι γνωστοποιήθηκε για τον Δεκέμβριο
- Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη της Γάζας – Νέοι φόβοι για την περιοχή
- Καρακάξα…βγαλμένη από θρίλερ! Επιτέθηκε σε γυναίκα αφήνοντάς την με σπασμένο λαιμό
- Συγκλονιστική καταδίωξη: Μοτοσικλετιστής σκότωσε αστυνομικό και δείτε τι έκανε συνάδελφός του! vid
- Ο κυκλώνας Μελίσσα έφθασε στη Τζαμάικα – Συγκλονιστικό βίντεο
- Ερντογάν και Στάρμερ υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία μαχητικών Eurofighter
- Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη
- Ο δολοφόνος του Τζον Λένον παραδέχεται επιτέλους τον πραγματικό λόγο που τον σκότωσε









