Συμφωνία Ινδίας-Κίνας για την επίλυση συνοριακών διαφορών με ειρηνικό τρόπο

Την περασμένη εβδομάδα επικράτησε ένταση στα Σινο-ινδικά σύνορα καθώς Κινέζοι στρατιώτες είχαν διεισδύσει σε βάθος περίπου 3 χλμ. σε ινδική περιοχή στα Ιμαλάϊα στα σύνορα Ινδίας και Κίνας. Το ζήτημα είχαμε καλύψει με άρθρο μας εδώ: https://www.el.gr/war/entasi-sta-sino-indika-synora-metaxy-i/ Σε εξέλιξη της κρίσης αυτής, οι Ινδοί φαίνεται ότι αποφάσισαν από κοινού με τους Κινέζους να καθίσουν σε κοινό […]

Την περασμένη εβδομάδα επικράτησε ένταση στα Σινο-ινδικά σύνορα καθώς Κινέζοι στρατιώτες είχαν διεισδύσει σε βάθος περίπου 3 χλμ. σε ινδική περιοχή στα Ιμαλάϊα στα σύνορα Ινδίας και Κίνας. Το ζήτημα είχαμε καλύψει με άρθρο μας εδώ: https://www.el.gr/war/entasi-sta-sino-indika-synora-metaxy-i/

Σε εξέλιξη της κρίσης αυτής, οι Ινδοί φαίνεται ότι αποφάσισαν από κοινού με τους Κινέζους να καθίσουν σε κοινό τραπέζι για διαπραγματεύσεις όσον αφορά το μέλλον της διαφιλονικούμενης περιοχής της Ladakh , σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Ινδικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η περιοχή αυτή άλλωστε βρισκόταν στο επίκεντρο της αρκετά αιματηρής Σινο-ινδικής σύρραξης το 1962 καθώς οι αντίπαλοι στρατοί παρατάχθηκαν στο υψίπεδο του Galwan. Σύμφωνα με τους Ινδούς, αρχικά θα ζητηθεί να γίνει αμοιβαία απομάκρυνση των επιπλέον δυνάμεων που είχαν αποστείλει στην περιοχή οι δύο χώρες λόγο της κρίσης που δημιουργήθηκε και έτσι να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Με την αποκλιμάκωση θα αρχίσει συζήτηση μεταξύ Ινδών και Κινέζων για την όσο καλύτερη επίλυση των διαφορών στην περιοχή ώστε να αποφευχθούν συμβάντα όπως αυτά της περασμένης εβδομάδας ή μία αιματοχυσία σε πιο ακραίο σενάριο.

Αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι του Κινεζικού Υπ. Εξ. δήλωσαν ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι σταθερή και ελεγχόμενη και ότι δεν υφίσταται κίνδυνος σύρραξης  με την Ινδία. Ούτως ή άλλως σε πρόσφατη συνομιλίας τους, οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν μιλήσει για τη θέληση που έχουν να μην καταφύγουν σε στρατιωτικά μέσα για την επίλυση των διαφορών τους και φαίνεται ότι τα πράγματα βαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση σε αυτή την περίπτωση.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί