Στην αγορά Rafale και F-15-EX προχωρά η Ινδονησία, vid

Η Ινδονησία επί καιρό προσπαθούσε να αποφασίσει  με τι μαχητικά αεροσκάφη θα εξόπλιζε την αεροπορία της έτσι ώστε να εισέλθει σε νέα γενιά μαχητικών αεροσκαφών ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο πρόγραμμα μαχητικού αεροσκάφους της Νότιας Κορέας για ένα μαχητικό αεροσκάφος που θα είναι διαθέσιμο από το 2035 και έπειτα.

Τελικά, η Ινδονησία θα προμηθευτεί 36 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία και θα συμπληρώσει τις δυνάμεις της με την αγορά ενός αρχικού αριθμού 6-8 μαχητικών F-15 EX. Επί αρκετό διάστημα οι Ινδονήσιοι φλέρταραν με τα Rafale αν και είχαν βγεί στο φως της δημοσιότητας και προτάσεις για EF-2000από την Αυστρία αλλά του πρώτου Tranche, F-16 και γενικά προτάσεις χωρίς σαφή υπόβαθρο.

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το μέγεθος του προγράμματος τόσο του ενός όσο και του άλλου αεροσκάφους αν και για τα Rafale υπάρχει μέτρο σύγκρισης ( βλ. Ινδία-Κατάρ) και για τα F-15 EX δεν υπάρχει μέχρι να οριστικοποιηθεί και να εκδοθεί η ανάλογη άδεια από τη DSCA η οποία θα αναφέρει το κόστος αφού το F-15 EX είναι νέα έκδοση και ακόμα δεν είναι σε πλήρη παραγωγή. Προ ημερών πάντως ο Α/ΓΕΑ της Ινδονησιακής Αεροπορίας είχε εκφράσει δημοσίως την προσδοκία του να γίνουν διασέσιμα τα F-15 EX σχετικά γρήγορα για τη χώρα του από τις ΗΠΑ.

Ως σχόλιο στην προμήθεια αυτή, μπορούμε να πούμε ότι οι Ινδονήσιοι κάνουν και αυτοί κάτι σαν “αγορά του αιώνα” θέλοντας να συνδυάσουν τόσο την ποιοτική υπεροχή των Rafale και F-15 EX, όσο και το πολιτικό σκέλος αφού οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και η θέλησή τους να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ, ήταν μεγάλες.