«Σκιά καταιγίδας»: Οι πύραυλοι που μπορούν να προκαλέσουν Τρίτο Παγκόσμιο! Τι θα κάνει η Ρωσία

Ο πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία γνώρισε άλλη μια κλιμάκωση αυτή την εβδομάδα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακοινώνει την παράδοση πυραύλων κρουζ μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow στο Κίεβο, οι οποίοι μπορούν να χτυπήσουν βαθιά μέσα στην Ρωσία και να προκαλέσουν ακόμα και τρίτο παγκόσμιο, αν ο στόχος «πονέσει» την Ρωσική Ομοσπονδία.

Τι είναι αυτά τα όπλα; Πώς διαφέρουν από τους πυραύλους που έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία; Και τι μπορεί να κάνει η Ρωσία γι’ αυτούς;

Το Sputnik εξηγεί:


Τα Storm Shadows, για τα οποία ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα πως είτε «πάνε» είτε βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, είναι πύραυλοι κρουζ με βεληνεκές έως έως και 560 km! Εάν εκτοξευόταν πάνω από τη βορειοανατολική Ουκρανία θα είχε επαρκή εμβέλεια για να στοχεύσει μεγάλες ρωσικές πόλεις όπως το Κουρσκ, το Μπέλγκοροντ, το Βορόνεζ ή η Σεβαστούπολη, καθώς και μεγάλο μέρος της Λευκορωσίας – συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της, Μινσκ.

Οι βρετανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ιδιωτικά ότι το Κίεβο έχει υποσχεθεί ότι οι πύραυλοι δεν θα χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν σε στόχους εντός της Ρωσίας. Αλλά αυτό δεν καθησυχάζει την Μόσχα.

(…)

Ο Storm Shadow είναι ο πιο ισχυρός πύραυλος του ΝΑΤΟ που έχει παραδοθεί στο Κίεβο μέχρι σήμερα!

Ο πύραυλος κρουζ 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων ζυγίζει 1,3 τόνους, έχει μήκος 5,1 μέτρα, διάμετρο περίπου 0,4 μέτρα και διπλή κεφαλή 450 κιλών – αρκετή για να καταστρέψει βαριές οχυρώσεις ή να ισοπεδώσει πολυκατοικίες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σιδηροδρομικούς κόμβους κ.α.

Μπορεί να εκτοξευτεί και από πολεμικό πλοίο! Οι πύραυλοι διαθέτουν αδρανειακή πλοήγηση, σε συνδυασμό με GPS και αναφορά εδάφους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι υπήρχαν 700 έως και 1.000 Storm Shadows σε απόθεμα.

“Πρόκειται για πύραυλο που εκτοξεύεται από αέρος και χρησιμοποιεί τεχνολογία stealth”, είπε στο Sputnik ο Ντμίτρι Ντροζντένκο, αρχισυντάκτης του Arsenal of the Fatherland, μιας ρωσικής αμυντικής πύλης ειδήσεων και αναλύσεων.

Πώς θα αντιδράσει η Ρωσία;

Η Ρωσία μπορεί να ανταποκριθεί στην παράδοση των Storm Shadows ενισχύοντας περαιτέρω την ήδη πολυεπίπεδη πυραυλική άμυνα της.

Ο ο Sergey Khatylev, πρώην επικεφαλής των αντιαεροπορικών πυραύλων του Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων Αεράμυνας της Μόσχας, δήλωσε: «Δεν επιτρέπουμε στην Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας να πετάει. Η ρωσική αεροπορία έχει κερδίσει την αεροπορική υπεροχή. Εάν χρησιμοποιούν αυτούς τους πυραύλους από αεροσκάφη, θα ήταν πραγματικά καλό για εμάς, γιατί είναι πιο εύκολο να στοχεύσουμε αεροπλάνα παρά τους ίδιους τους πυραύλους».

Εάν εκτοξευθούν οι πύραυλοι, η έγκαιρη ανίχνευση και στόχευσή τους θα ήταν ζωτικής σημασίας, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα συστήματα που μπορούν να στοχεύσουν το Storm Shadow περιλαμβάνουν τα S-400, S-300 και τα μικρότερου βεληνεκούς Buk-M3 και Buk-M2 συστήματα που λειτουργούν παράλληλα.

Οι άμυνες γύρω από την Κριμαία είναι ένα τέλειο παράδειγμα πολυεπίπεδης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, τόνισε ο Khatylev και υπογράμμισε: «Εκεί, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, οι μονάδες αεράμυνας, η αεροπορία, το σώμα στρατού, οι ειδικές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει όλες τις ικανότητες αναγνώρισης, καθώς και τα πυροσβεστικά τους συστήματα, σε ένα ενιαίο σύστημα».

Photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-BRITISH MINISTRY OF DEFENCE

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί