• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σε συζητήσεις για την απόκτηση μαχητικών Rafale βρίσκονται και τα Η.Α.Ε. με την Γαλλία.

Σε συζητήσεις για την απόκτηση μαχητικών Rafale βρίσκονται και τα Η.Α.Ε. με την Γαλλία.

Τα Η.Α.Ε. βρίσκονται φαίνεται σε ένα εξοπλιστικό κρεσέντο ταυτόχρονα με την αύξηση της επιρροής τους στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς φέρονται αν βρίσκονται σε συζητήσεις με τους Γάλλους για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Τα Η.Α.Ε. φέρονται να προσπαθούν να κλείσουν μία συμφωνία για την αγορά των αεροσκαφών πριν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν μέσα στο 2022 έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τις καλές σχέσεις που έχει με τα Η.Α.Ε. η παρούσα Γαλλική Κυβέρνηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Η.Α.Ε. συζητούν για την απόκτηση των μαχητικών Rafale καθώς συνομιλίες είχαν διεξαχθεί και το 2016 με τα Η.Α.Ε. να φέρονται να επιθυμούν την απόκτηση συνολικά 60 μαχητικών του τύπου από τη Γαλλία με ένα διόλου ευκαταφρόνητο αντίτιμο. Χωρίς όμως να διευκρινίζεται ο λόγος, οι συζητήσεις για το μαχητικό με τους Γάλλους σταμάτησαν.

Τα Η.Α.Ε. έχουν ήδη εν υπηρεσία με την αεροπορία τους μαχητικά Mirage 2000-9 τα οποία αποτελούν το μισό δυναμικό της παρατακτέας δύναμης των μαχητικών αεροσκαφών τους με τα υπόλοιπα να είναι τα F-16 Block 60. Εκτός των Rafale, τα Η.Α.Ε. σκοπεύουν να προμηθευτούν από τις Η.Π.Α. έως 50 μαχητικά F-35 καθώς επίσης και 18 Μ.Ε.Α. MQ-9 με πλήρη οπλισμό με το μέγιστο κόστος που μπορούν να φτάνουν τα δύο αυτά προγράμματα, τα 10 δις δολάρια. Το κόστος για τα Rafale, εφόσον αγοραστούν θα ανέλθει και αυτό σε αρκετά δις δολάρια.

Σε περίπτωση που τα Η.Α.Ε. αγοράσουν και μαχητικά Rafale, θα παρατάσσουν ίσως την ισχυρότερη Αεροπορία στη Μέση Ανατολή μετά την Ισραηλινή ενώ και η χώρα μας μπορεί θα βγεί κερδισμένη καθώς η στρατηγική συμμαχία με τα Η.Α.Ε. θα επιτρέψει στην Πολεμική Αεροπορία να συνεκπαιδεύεται με τους Άραβες με ίδιους σχεδόν τύπους αεροσκαφών. Τέλος, πάντα είναι υπαρκτό το σενάριο να αποσύρουν τα Η.Α.Ε. μελλοντικά, μαχητικά Mirage 2000-9 με την έλευση των νέων μαχητικών τα οποία θα μπορούσε να αγοράσει η Ελλάδα για να συμπληρώσει τον αριθμό των δικών της Mirage 2000-5.