Σε δύσκολη φάση εισέρχεται το πρόγραμμα των F-35

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει αρχίσει και έχει ενστάσεις για το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και σιγά σιγά τίθεται σε αμφισβήτηση η αποδοτικότητα του προγράμματος εν συγκρίσει με το κόστος που έχει αυτό το πρόγραμμα για το αμερικανικό κράτος.

Οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παραγγείλει συνολικά 1700+ μαχητικά του τύπου και των τριών εκδόσεών του αλλά υπάρχουν κόστη τα οποία αρχίζουν και φαίνονται υπέροχα στους τεχνοκράτες του Κογκρέσου. Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής με εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, των εταιρειών που εμπλέκονται κυρίως στο πρόγραμμα και του αρμόδιου γραφείου για την επίβλεψη του προγράμματος η οποία διήρκησε 4 ώρες, η επιτροπή του Κογκρέσου στάθηκε τον περισσότερο χρόνο στα ζητήματα που αφορούν το κόστος κύκλου ζωής του μαχητικού.

Οι εκθέσεις που έρχονται από τις επιστημονικές επιτροπής του Κογκρέσου και οι αναφορές των εταιρειών και των Ενόπλων Δυνάμεων, δείχνουν ότι το πιθανότερο είναι ότι το κόστος κύκλου ζωής του μαχητικού θα ανέβει τα επόμενα χρόνια παρά θα μειωθεί και αυτό εξαιτίας των προβλημάτων που ταλανίζουν το μαχητικό και θα συνεχίσουν να το ταλανίζουν τουλάχιστον μέχρι το 2027 όπου η κατασκευάστρια υποστηρίζει ότι με τη Block IV έκδοσή του θα καταφέρει να κατεβάσει το κόστος.

Με αυτά τα δεδομένα, το Κογκρέσο και ειδικά η πτέρυγα των Δημοκρατικών δηλώνει ότι το κόστος κτήσης για τα 1700 και πλέον F-35 που έχουν σκοπό να κατέχουν οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν είναι βιώσιμο και δε θα γίνει ανεκτό αφού υπερβαίνει κατά πολύ τον προϋπολογισμό. Η άποψη που ήδη προωθείται είναι ότι το πιθανότερο είναι να μειωθεί η οροφή των εν λόγω μαχητικών από τα 1700+ στα 800 και για να καλυφθούν οι ανάγκες, θα δοθεί βαρύτητα σε άλλα προγράμματα και δει, στο πρόγραμμα νέου μαχητικού το οποίο θα είναι ο αντικαταστάτης των F-16 αλλά και σε πιθανή αγορά επιπλέον μαχητικών F-16 Block 70/72 για τη συμπλήρωση των ήδη υπαρχόντων αναγκών και της αντικατάστασης των παλαιότερων F-16.

Το πρόγραμμα νέου μαχητικού και η αγορά νέων F-16 θα κοστίσει λιγότερο στο ομοσπονδιακό κράτος από ότι η αγορά και συντήρηση των επιπλέον 900 μαχητικών F-35 στο ίδιος βάθος χρόνου κατά τα συμπεράσματα των επιτροπών. Η περικοπή των 900 μαχητικών F-35 θα έχει και επιπτώσεις και στο κόστος των μαχητικών ανά μονάδα για μελλοντικούς πελάτες του μαχητικού ενώ η Lockheed θα αναζητήσει καινούριους αγοραστές για να καλύψει τη χασούρα.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.