Σε δίλημμα μεταξύ F-35 και EF-2000 οι Ισπανοί

Η Ισπανική Αεροπορία διαθέτει περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F/A-18 Hornet με τα παλαιότερα από αυτά, 20 τον αριθμό, να σταθμεύουν στην αεροπορική βάση των Καναρίων Νήσων και να χρίζουν αντικατάστασης σταδιακά.  

Οι κύριοι διεκδικητές του προγράμματος αντικατάστασης των Hornet δεν είναι άλλοι από τα F-35 και τα EF-2000 Typhoon της Κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει ενεργά και η Ισπανία. Το F-35  έρχεται από την πλαϊνή πόρτα και θα προσπαθήσει να πάρει το συμβόλαιο καθώς οι δυνατότητες  αεροσκάφους 5ης γενιάς όπως το συγκεκριμένο, είναι κάτι που λείπει από το ισπανικό οπλοστάσιο. Με πολλές εκ των χωρών που θεωρούνται σύμμαχοι της Ισπανίας να διαθέτουν ήδη F-35 ή να είναι πρόθυμες να αγοράσουν το αεροσκάφος, το μαχητικό έχει πιθανότητες.  

Αντίστοιχα, το EF-2000 έχει πλεονέκτημα καθώς η Ισπανία δε συμμετέχει απλά στην Κοινοπραξία που σχεδίασε και κατασκεύασε το εν λόγω μαχητικό αλλά, έχει στη διάθεσή της έναν καλό αριθμό μαχητικών του τύπου πράγμα που σημαίνει ότι για τους Ισπανούς η λύση αυτή είναι δοκιμασμένη, έτοιμη, αξιόπιστη και ίσως και φθηνότερη από την προμήθεια F-35. Ακόμα και σε θέματα λογιστικής υποστήριξης, το μαχητικό υπερέχει ως φθηνότερο για τα δεδομένα των Ισπανών.  

Βέβαια, ακόμα δεν έχει εκκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για το μαχητικό αεροσκάφος που θα αντικαταστήσει τα F/A-18 καθώς τα τελευταία αναμένεται να παραμείνουν σε υπηρεσία , τα νεότερα από αυτά, το 2030. Η Ισπανική Αεροπορία έχει ήδη καταθέσει, σύμφωνα με το defencenews, τις προδιαγραφές της για το μαχητικό αεροσκάφος που θα αντικαταστήσει τα F/A-18 στον επικείμενο διαγωνισμό.  

Σε περίπτωση που δεν επιλεγεί το F-35, η Lockheed έχει ακόμα μία διέξοδο κέρδους καθώς οι Ισπανοί θα αναζητήσουν μαχητικά αεροσκάφη κάθετης από/προσ-γείωσης για το ναυτικό τους, για επιχειρήσεις από τα αεροπλανοφόρα τους με το F-35B να έχει σαφέστατο προβάδισμα για το συμβόλαιο ως το πλέον σύγχρονο μαχητικό που έχει τη δυνατότητα αυτή. Μαζί με αυτό το πακέτο, μπορούν, θεωρητικά πάντα, οι άνθρωποι της Lockheed  προωθήσουν περισσότερο το προϊόν τους με τον υπόλοιπο διαγωνισμό τύπου όλα σε ένα.  

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.