• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σε αναβάθμιση των παλαιότερων υποβρυχίων Collins θα προχωρήσει η Αυστραλία

Σε αναβάθμιση των παλαιότερων υποβρυχίων Collins θα προχωρήσει η Αυστραλία

Τα προβλήματα που έχουν οι Αυστραλοί με τη γαλλική Naval Group η οποία έχει αναλάβει να κατασκευάσει τα νέα υποβρύχια κλάσης Attack του Αυστραλέζικου Ναυτικού, οδηγούν τους Αυστραλούς στην πλέον αντι-οικονομική απόφαση της αναβάθμισης των παλαιότερων υποβρυχίων κλάσης Collins.

Τα εν λόγω υποβρύχια της Saab, παρ´ότι αξιόπιστα, το 2030 θα εγγίζουν τα 30 έτη υπηρεσίας και η απόσυρσή τους έχει κριθεί αναγκαία με κάθε ένα από αυτά να αντικαθίσταται από ένα νέο Attack κλάσης υποβρύχιο. Η αρχική σχεδίαση έλεγε επίσης ότι μόνο 3 εκ των υποβρυχίων κλάσης Collins θα αναβαθμίζονταν για να υπηρετήσουν μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Η Naval Group που ανέλαβε το τεράστιο συμβόλαιο των 54+ δις δολαρίων για τη ναυπήγηση των νέων αυστραλέζικων υποβρυχίων δεσμευόμενη να μεταφέρει το 66% ων εργασιών στην Αυστραλία και αν γίνουν οι ανάλογες επενδύσεις από την εταιρεία στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας. Η Αυστραλέζικη Κυβέρνηση διαπίστωσε καθυστέρηση στην ανάθεση των επιμέρους εργασιών σε αυστραλέζικες εταιρείες εδώ και 1 χρόνο με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήξη της αυστραλέζικης κυβέρνησης με τη Naval Group η οποία έτρεξε να καλύψει τα ακαθέκαστα αφού κατηγορούνταν ότι κωλλυσιεργεί επίτηδες την ανάθεση των επιμέρους συμβάσεων για να κρατήσει περισσότερη εργασία στη Γαλλία.

Το πρόγραμμα των νέων υποβρυχίων θα πάει στα μέσα της επόμενης δεκαετίας για να αποδώσει τα πρώτα υποβρύχια με το στόλο των νέων αυστραλέζικων υποβρυχίων να κρίνεται επιχειρησιακός στο σύνολό του το.. 2054. Για το λόγο αυτό οι Αυστραλοί αναγκάζονται να προχωρήσουν στην αναβάθμιση συνολικά 6 υποβρυχίων κλάσης Collins που διαθέτουν αντί των 3 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, για να καλύψουν τις ανάγκες τους μέχρι το 2040 και τα υποβρύχια αυτά να πλησιάζουν πλέον τα 35+ έτη υπηρεσιακής ζωής ενώ θα υπάρξει και ένα επιπλέον κόστος στο συνολικό κόστος λόγω αυτού του γεγονότος.

Το πρόγραμμα αυτό αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα για δύο σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το υποβρύχιο που θα σχεδιαστεί και τελικά κατασκευαστεί από τη Naval Group είναι μία σχεδίαση νέα, στηριγμένη πιθανότατα στην κλάση υποβρυχίων Barracuda που έχει η Γαλλία και ως νέα σχεδίαση έχει αυξημένο ρίσκο. Εκτός αυτού, το κύριο πρόβλημα το δημιουργεί η απαίτηση των Αυστραλών, στην οποία βέβαια έχει συμφωνήσει η Naval Group, για παραγωγή 66% στο Αυστραλέζικο έδαφος και εδώ υπάρχουν τα περισσότερα ζητήματα που αφορούν προφανώς χρήματα.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.