• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σε αναθεώρηση του ζητήματος της αντικατάστασης των F-16 προχωρούν οι ΗΠΑ;

Σε αναθεώρηση του ζητήματος της αντικατάστασης των F-16 προχωρούν οι ΗΠΑ;

Ο Αρχηγός του Επιτελείου της USAF Στρατηγός Charles Q. Brown, ανέφερε ότι η USAF καταρτίζει μελέτη στην οποία αναφέρεται η πιθανότητα να υιοθετηθεί ένα εντελώς  νέο σχέδιο μαχητικού για την αντικατάσταση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της USAF.

Ο στόλος των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της USAF είναι μεγάλος και τα αρχικά πλάνα της Αμερικανικής Αεροπορίας προέβλεπαν την αντικατάσταση μέρους τους από μαχητικά F-35, απόσυρση ή πώληση των παλαιότερων και αναβάθμιση των υπολοίπων στην έκδοση V ή Block 52. Επί σχεδόν δύο δεκαετίες τα μαχητικά F-16 της USAF δε γνώρισαν ιδιαίτερες αλλαγές στον εξοπλισμό τους και τα τελευταία 2 χρόνια υπάρχει μία “κοσμογονία” ως προς την αναβάθμιση των αεροσκαφών με νέο λογισμικό, συστήματα και όπλα, πράγμα που συνιστά κοσμογονία.

Τα F-35 ως καθαρά μαχητικά κρούσης και με άλλο επιχειρησιακό προσανατολισμό, θα φτιαχτούν μεν σε μεγάλους αριθμούς για τη USAF ( άνω των 3.000 αεροσκαφών ) αλλά η Lockheed Martin ακόμα δεν έχει λύσει σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το μαχητικό με αποτέλεσμα τη διατήρηση του κόστους κτήσης τους γύρω από το ποσό των 30.000+ δολαρίων ανά ώρα πτήσης. Ταυτόχρονα, δεν αναμένεται να πέσει αρκετά το κόστος αυτό κάτω των 25.000 δολαρίων σύντομα οπότε η συνολική επιβάρυνση του κόστους κτήσης αυτών θα σημάνει και απαγορευτικό δημοσιονομικά στην αντικατάσταση μεγάλου αριθμού μαχητικών F-16 από μαχητικά F-35.

Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο των F-16 θεωρείται ότι χρειάζεται εξέλιξη στα νεώτερα τεχνολογικά και επιχειρησιακά δεδομένα και για το λόγο αυτό η έκθεση θα περιλαμβάνει ως πρόταση την κατασκευή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους  το οποίο θα καλύψει τη θέση του F-16 σταδιακά στο μέλλον. Υπήρξε η πρόταση, η USAF να προμηθευτεί επιπλέον αριθμό μαχητικών F-16 Block 72 από τη νέα γραμμή παραγωγής που στήνει η Lockheed Martin αλλά ο Α/ USAF Charles Q. Brown δηλώνει ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι κάτι τέτοιο θα αποδώσει.

Για τους παραπάνω λόγους θα προταθεί μάλλον να υιοθετηθεί νέα σχεδίαση μαχητικού αεροσκάφους 4.5 ή 5- γενιάς το οποίο θα αντικαταστήσει σταδιακά τα μαχητικά F-16 από τη στιγμή που τα F-35 είναι ακριβά ως προς το κόστος ανά ώρα πτήσης και χρειάζονται μαχητικά για δουλειές πιο κοινές οι οποίες απαιτούν ένα σχετικά ελαφρύτερο και φθηνότερο στη χρήση του μαχητικό αεροσκάφος. Το μαχητικό αυτό αεροσκάφος θα ακολουθήσει τον τεχνολογικό δρόμο που έχει υιοθετηθεί στο αεροσκάφος Τ-7 το οποίο ενσωματώνει τις τεχνολογίες που απαιτούνται  για το επόμενο βήμα.

Η εξέλιξη αυτής της διαδικασίας θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα καθώς θα καταδείξει πολλά πράγματα, τόσο ως προς το ζήτημα των F-35 και του αριθμού τους, όσο και προς το ζήτημα ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους 4.5 ή 5- γενιάς από τις ΗΠΑ, λύση η οποία θα είναι πιο κοντά στις ευρωπαϊκές σχεδιάσεις όπως το Rafale, το Eurofighter, Grippen κτλ.