• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έξαλλοι οι Ρώσοι με Τουρκία: «Αν καταρρίψατε το αρμένικο μαχητικό, θα επέμβουμε στρατιωτικά!»

Έξαλλοι οι Ρώσοι με Τουρκία: «Αν καταρρίψατε το αρμένικο μαχητικό, θα επέμβουμε στρατιωτικά!»

«Ξεσπάθωσαν» οι Ρώσοι απειλώντας ανοικτά Αζέρους και Τούρκους!

Μήνυμα, πως δεν θα ανεχθεί άλλες κουτοπόνηρες κινήσεις της Τουρκίας στην «γειτονιά» της, έστειλε πριν από λίγα λεπτά η Ρωσία.

Πιο συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, έκανε γνωστά τα παρακάτω:

«Η κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού SU-25 από τουρκικό F-16, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, φέρεται να περιπλέκει την κατάσταση, καθώς η Μόσχα, με βάση τη Συνθήκη της Τασκένδης, είναι υποχρεωμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Αρμενία».

.

Τι προβλέπει ωστόσο η Συνθήκη της Τασκένδης, που υπεγράφη το 1992;

Πρόκειται για μία συμφωνία ανάμεσα σε 9 κράτη, που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Σε αυτή τη συνθήκη συμμετείχαν αρχικά:

Η Ρωσία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν (υπέγραψε τη συμφωνία ένα χρόνο μετά τις υπόλοιπες χώρες), Γεωργία, Καζακστάν, Κιργιζιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Λευκορωσία.

Το 1997, 6 από τα 9 κράτη, εξαιρουμένων των Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας και Ουζμπεκιστάν, συμφώνησαν να ανανεώσουν τη συνθήκη για μία ακόμη 5ετία και το 2002 συμφώνησαν να δημιουργήσουν τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας ως στρατιωτική συμμαχία.

Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες και πλέον η σταθερότητα στην περιοχή του Καυκάσου αλλά και η ρωσοτουρκική φιλία κρέμονται από μία κλωστή!

Το Κρεμλίνο γνωρίζει, πως εφόσον επιβεβαιωθεί η αναίτια εμπλοκή τρίτης χώρας στην σύρραξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, τότε είναι υποχρεωμένο, βάσει του συμφώνου αλληλεγγύης που έχει συνάψει με το Μπακού, να επέμβει στρατιωτικά.

Για άλλη μία φορά οι απρόβλεπτες κινήσεις των Τούρκων βάζουν «φωτιά» στον πλανήτη και μένει να δούμε, αν αποδειχθούν αληθείς οι καταγγελίες των Αρμενίων για κατάρριψη μαχητικού τους από τους Τούρκους.

Θυμηθείτε: Με αποδείξεις μιλά η Αρμενία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τα συντρίμμια του Su-25 – Υπόλογος η Τουρκία;