Ρωσικό σύστημα εγγύς Α/Α προστασίας Pantsir (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε προηγούμενο άρθρο μας στο el που μπορείτε να διαβάστε εδώ: αναφερθήκαμε στην εγγύς α/α άμυνα των σχηματισμών στο πεδίο της μάχης και το σημερινό άρθρο θας παρουσιάσει ένα τέτοιο σύστημα, δηλαδή το ρωσικό Pantsir.

Το ρωσικό σύστημα εγγύς Α/Α άμυνας Pantsir-S έχει κατασκευαστεί από την ΚΒΡ και πρόκειται περί ενός συστήματος τροχοφόρου ή ερπυστριοφόρου, αναλόγως την έκδοση και φέρει πολυβόλα και α/α πυραύλους.

Πιο αναλυτικά, το σύστημα φέρει δύο δίδυμα αυτόματα πυροβόλα των 30χιλ με αναχορηγία 700 βλημάτων τα οποία μπορούν να πετύχουν ταχυβολία 2,500 βλημάτων ανά λεπτό ανά πυροβόλο με μέγιστο βεληνεκές τα 4 χλμ ενώ τα πυροβόλα μπορούν να δεχθούν διαφορετικούς τύπους βλημάτων.

Σε 2 Χ 6 κλειστούς σωλήνες, το σύστημα διαθέτει τους α/α πυραύλους με επωνυμία 57Ε6 ή 57Ε6-Ε στην εξαγωγική έκδοση οι οποίοι έχουν μέγιστη εμβέλεια τα 18 χλμ, μπορούν να φτάσουν τα 15 χλμ ύψος και πιάνουν ταχύτητα 3,8 Mach. Ο πύραυλος καθοδηγείται από ένα ραδιο-οπτικό σύστημα καθοδήγησης από το όχημα ελέγχου.

Το σύστημα ραντάρ του συστήματος χρησιμοποιεί πολλαπλούς αισθητήρες για την αποκάλυψη των στόχων, την ιχνηλάτιση και καθοδήγηση των βλημάτων. Έχει ένα ραντάρ παθητικής σάρωσης για την αποκάλυψη των στόχων από τα 32 χλμ. και άλλο ένα ίδιας φιλοσοφίας διάταξης για την ιχνηλάτιση του στόχου. Το σύστημα λειτουργείται από 4 άτομα.

Τέλος το Α/Α/ αυτό σύστημα έχει ήδη λάβει μέρος σε πολεμικές συρράξεις στη Συρία και την Ανατολική Ουκρανία . Στη Συρία έχουν κάνει πολύ καλή υπηρεσία προστατεύοντας επιτυχώς το αεροδρόμιο του Χμέϊμιμ στη Λαττάκεια από επιθέσεις πυραύλων και drones, ενώ έχουν καταρρίψει και συμμαχικούς πυραύλους στις 18/4/2018.