• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Ρωσική» ασπίδα στον Έβρο – Ο κατευθυνόμενος Α/Τ πύραυλος ΚΟRNET περιμένει τους γείτονες (ΒΙΝΤΕΟ)

«Ρωσική» ασπίδα στον Έβρο – Ο κατευθυνόμενος Α/Τ πύραυλος ΚΟRNET περιμένει τους γείτονες (ΒΙΝΤΕΟ)

Καθοδηγείται από το σύστημα SACLOS...

Σχεδιασμένος από τη ρωσική ΚΒΡ ο κατευθυνόμενος Α/Τ πύραυλος ΚΟRNET θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους κατευθυνόμενους πυραύλους του είδους παγκοσμίως, έχοντας στο ενεργητικό του πλήγματα κατά όλων σχεδόν των κύριων αρμάτων μάχης που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως και σε πλήθος άλλων στόχων.

Με συνολικό βάρος 29 κιλά μαζί με το σωλήνα εκτόξευσης, κεφαλή 4,6 κιλών η οποία μπορεί να είναι η κλασική αντιαρματική, ακόμα και θερμοβαρική, ο πύραυλος μπορεί να επιτύχει διάτρηση χαλύβδινου θώρακος πάχους 1.000 χιλ. έως 1.300 χιλ. αναλόγως της κεφαλής.

Φυσικά αυτές οι τιμές δεν αντιστοιχούν στο πραγματικό πάχος θωράκισης των σύγχρονων αρμάτων αλλά το θεωρητικό που δίνουν οι σύγχρονες σύνθετες και πολυεπίπεδες θωρακίσεις  τους.

Ο πύραυλος καθοδηγείται από το σύστημα SACLOS το οποίο χρησιμοποιεί μία δέσμη laser για τη μεταφορά των δεδομένων προς τον πύραυλο και επιτυγχάνει ακρίβεια με απόκλιση μικρότερη των 5 μέτρων από το στόχο με τον πυροδοτικό μηχανισμό της κεφαλής να ενεργοποιείται με την πρόσκρουση στο στόχο. Η εμβέλεια του συστήματος φτάνει από το 1χλμ στα 5.5 χλμ.

Ο Ελληνικός στρατός έχει τοποθετήσει τους εκτοξευτές αυτούς πάνω σε οχήματα HUMVEE καθιστώντας το σύστημα τρομερά ευκίνητο.

Στον Έβρο λόγο της εδαφικής διαμόρφωσης, οι εκτοξευτές επί των οχημάτων θα βρουν πεδίο δράσης λαμπρό καθώς η ευελιξία επί τον τροχοφόρων θα επιτρέπει στους χειριστές να εξαπολύουν βολές κατά των εχθρικών αρμάτων και να αλλάζουν άμεσα θέση και να στήσουν ενέδρες στις εχθρικές μηχανοκίνητες μονάδες. Η διατρητική ικανότητα δε του πυραύλου τον καθιστά θανάσιμο κίνδυνο για τα άρματα που στερούνται συστήματα αυτοπροστασίας.