RAFALE, η επόμενη μέρα!!! ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ με Τουρκία;;; Η αλήθεια του τι ισχύει μόνο στο el.gr

Ναι μεν, αλλά...

Μέρα χαμόγελων και αισιοδοξίας στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ελλήνων που βλέπουν την πολεμική δυνατότητα της χώρας να αυξάνεται με την προσθήκη των πρώτων 6 Rafale F3R να γίνεται πραγματικότητα με τα πρώτα 6 μαχητικά του τύπου να περνούν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και έπειτα να προσγειώνονται στην 114 Π.Μ. στην Τανάγρα.

Η αντίπαλη πλευρά δεν έχει ακόμη κάτι αντίστοιχο στις τάξεις της για να αντιμετωπίσει την τεχνολογική υπεροχή των Rafale στον τομέα των ηλεκτρονικών με την Πολεμική Αεροπορία να εντάσσει τα πρώτα ραντάρ AESA στο δυναμικό της  ( για το RBE-2 μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ενώ και από πλευράς όπλων, τα μαχητικά θα μπορούν αν φέρουν τους πυραύλους αέρος-αέρος μακράς εμβέλειας Meteor που στις BVR(Beyond Visual Range) εμπλοκές με τα καλύτερα τουρκικά μαχητικά, δε θα έχουν αντίπαλο με το εξαιρετικά φονικό No Escape Zone τους.

Η αγορά όμως των 24 μαχητικών του τύπου και η παράδοσή τους έως το 2024 δεν είναι αρκετή συνθήκη αφού η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να συνεχίσει τόσο τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων της σε πλατφόρμες και όπλα, όσο και σε φιλοσοφία εμπλοκής.

Αρχικά, ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52 πρέπει να συνεχιστεί  με γρηγορότερους ρυθμούς από αυτούς που ακολουθούνται μέχρι στιγμής. Συνολικά 9 μαχητικά αεροσκάφη έχουν περάσει στα υπόστεγα της ΕΑΒ  με ένα να έχει ολοκληρωθεί και να βρίσκεται στις ΗΠΑ για τις τελικές δοκιμές. Για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το 2027 που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα απαιτούνται τουλάχιστον 12 μαχητικά αεροσκάφη να εξέρχονται της ΕΑΒ και πολύ φοβόμαστε ότι αυτό δεν θα τηρηθεί αν η ΕΑΒ δεν ενισχυθεί περεταίρω σε προσωπικό και εξοπλισμό ώστε να αυξήσει τους ρυθμούς εργασίας της και να αποδώσει τα μαχητικά. Το γιατί τα μαχητικά πρέπει να αποδοθούν είναι αυτονόητο καθώς αυτά τα 12 εκ των πιο αξιόμαχων μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, θα λείπουν από τη μάχιμη δύναμή της. Επίσης, η ταχύτητα με την οποία αποδίδονται τα μαχητικά στην Πολεμική Αεροπορία θα αυξάνει και το σύνολο των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με ραντάρ τεχνολογίας AESA τη στιγμή που η Τουρκική Αεροπορία θα έχει.. 0 μαχητικά με ραντάρ αντίστοιχης τεχνολογίας για τα επόμενα 4-5 έτη εκτός απροόπτου.

Το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50σε επίπεδο ηλεκτρονικών με την τοποθέτηση σε αυτά των ηλεκτρονικών που αφαιρούνται από τα υπό αναβάθμιση Block 52 εργασία που και αυτή θα μπορούσε να τρέξει σχεδόν παράλληλα με αυτή των F-16V. Δυστυχώς η υπόθεση ολισθαίνει καθώς υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το κόστος του προγράμματος ενώ και η ΕΑΒ έχει παράπονα καθώς θα επιθυμούσε να λάβει το πρόγραμμα η ίδια προς εκτέλεση αντί αυτό να εκτελεστεί από τους μηχανικούς της Πολεμικής Αεροπορίας. Η χρυσή τομή πρέπει να βρεθεί και μάλιστα άμεσα καθώς τα αναβαθμισμένα σε επίπεδο ηλεκτρονικών Block 50 έχουν να προσφέρουν πολλά αφού τα 38 μαχητικά της έκδοσης κρίνονται σημαντικά ως κορμός της Πολεμικής Αεροπορίας. Η  κίνηση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί τώρα καθώς όσο περισσότερο περνά ο καιρός, τόσο το χειρότερο κρίνοντας από παλαιότερες καταστάσεις όπου οπλικά συστήματα απλά αφέθηκαν στη μοίρα τους και τα μαχητικά δε μας περισσεύουν.

Η υπογραφή πολλαπλών συμβάσεων υποστήριξης  για τα αεροσκάφη  έγκαιρης προειδοποίησης ΕΜΒ-145 Erieye αλλά και για τα διαφορετικά αεροσκάφη του στόλου μεταφορικών της Πολεμικής Αεροπορίας ( C-130, C-27) είναι επιβεβλημένη και πρέπει να εκτελεστεί άμεσα καθώς, ειδικά τα Erieye είναι υπερπολύτιμα επιχειρησιακά αποτελώντας τα μάτια, όχι μόνο της Πολεμικής Αεροπορίας, σε όλο το Αιγαίο και όπου φτάνουν τα ελληνικά μαχητικά. ( Για τα Erieye μπορείτε να διαβάσετε εδώ)

Ακόμα υπάρχει στο προσκήνιο το σημαντικό ζήτημα που αφορά το μέλλον των 33 F-16 Block 30 τα οποία είναι και από τα πρώτα που είχε προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία και υπηρετούν ακόμα. Η Κυβέρνηση προσπάθησε να πωλήσει τα μαχητικά αεροσκάφη στους διαγωνισμούς μαχητικών της Κροατίας και της Ρουμανίας ( διαβάστε εδώ) ώστε με αυτά τα χρήματα να χρηματοδοτηθούν άλλα προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας, πράγμα το οποίο όμως δεν ευόδωσε. Ο αριθμός των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών είναι αρκετός ( 33 ) για αν αφαιρεθούν από την οροφή τόσο εύκολα αν και διαθέτουν αναλογικά συστήματα και δε μπορούν να προσφέρουν πολλά στη σύγχρονη αερομαχία ωστόσο, μπορούν να προσφέρουν πολλά σε δευτερεύοντες ρόλους  ( εγγύς αεροπορική υποστήριξη ). Μία δομική αναβάθμιση σχεδιασμένη και εκτελεσμένη εγχώρια αλλά και η χρησιμοποίηση των εν λόγω μαχητικών ως πλατφόρμες για μία στοιχειώδη αναβάθμιση των ηλεκτρονικών τους  σε συνδυασμό με πρόγραμμα εγχώριας ανάπτυξης ηλεκτρονικών του είδους ( ηλεκτρονικά επικοινωνιών, ηλεκτρονικών αεροναυτιλίας, IFF κ.α. ) θα ήταν μία καλή ιδέα για να υπάρξει ένα ξεκίνημα στον τομέα αυτό.

ZHTHMATA ΟΠΛΩΝ

Από την εποχή της αγοράς του αιώνα, οι γνώστες περί των αμυντικών αλλά και οι πολίτες που απασχολούνται στα των εξοπλιστικών, γνωρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι ξοδεύονται δις επί δις ευρώ ( κάποτε τρις δραχμές ) σε τελευταίας τεχνολογίας συστήματα, αυτά αγοράζονται χωρίς τον απαραίτητο οπλισμό για να.. μειωθεί το κόστος της αρχικής σύμβασης. Εγκληματικές λογικές που άφησαν άρματα χωρίς σύγχρονα πυρομαχικά( βλέπε Leo 2 HEL), σύγχρονα υποβρύχια δίχως σύγχρονες βαρέες τορπίλες(Βλέπε U-214) και φυσικά μαχητικά αεροσκάφη χωρίς τα κατάλληλά όπλα.

Ενδεικτικό για την Πολεμική Αεροπορία είναι το ότι το καλοκαίρι του 2020 θεάθησαν τα F-16 με όπλα αέρος-επιφανείας Maverick  γιατί δεν υπάρχουν για τα F-16 οι αντιπλοϊκοί Harpoon αεροπορικής έκδοσης για την εκτέλεση αποστολών ΤΑΝΥΕ καθώς τα Mirage 2000 που θεωρητικά είχαν αυτό το ρόλο φέροντας τους ΑΜ-39 Exocetδεν είχαν διαθεσιμότητες λόγω της χρόνιας εγκατάλειψής τους ως προς τη συντήρησή τους.

Με τα παραπάνω θέλουμε οι αναγνώστες να κατανοήσουν ότι η αξία της πλατφόρμας δεν είναι ανεξάρτητη των όπλων που αυτή φέρει αφού χωρίς οπλισμό είναι απλά μερικά όμορφα και καλοφτιαγμένα αεροσκάφη και όχι μαχητικά. Η δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας να πολεμήσει εξαρτάται τόσο από το εύρος του οπλοστασίου της όσο και από την ποσότητα αυτού.

Τα Rafale ήρθαν και  εκτός των MICA και των Meteor, απαιτείται η επιπλέον αγορά των εν λόγω πυραύλων αλλά και η επαναπιστοποίηση των παλαιότερων όπλων των Mirage ( πράγμα που γίνεται) . Κάθε Rafale μπορεί να λάβει και 4 Meteor  που σημαίνει ότι με 24 μαχητικά, το ικανό απόθεμα για να υπάρξει βέλτιστη χρησιμοποίηση των μαχητικών αυτών πρέπει να υπερβαίνει κανονικά τους 192 πυραύλους ώστε κάθε μαχητικό να μπορεί να εξαπολύσει έως 8 πυραύλους μέγιστο  σε δύο εξόδους. Επιπλέον λοιπόν προμήθεια Meteor, MICA NG( μελλοντικά καθώς έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει και στελθ στόχους), πολύ περισσότερων SCALP, κατευθυνόμενων βλημάτων Hammer και ΑΜ-39 Exocet ( τα Rafale μπορούν να φέρουν 2 πυραύλους του τύπου) είναι επιβεβλημένος, ώστε η 114 Π.Μ. να είναι ένα άντρο καταστροφής του αντιπάλου. Η αγορά επιπλέον μαχητικών του τύπου μελλοντικά είναι επιβεβλημένη, αν θέλουμε η επένδυση στα Rafale να αποδώσει τα μέγιστα και να συνοδευτεί και με τα απαραίτητα σκοπευτικά ατρακτίδια Damocles.

Εκεί που ο αεροπορικός στόλος πάσχει σε οπλισμό είναι προφανώς στον κορμό της , αυτού των μαχητικών F-16 που είναι και ο πολυπληθέστερος τύπος στην Πολεμική Αεροπορία. Τα μαχητικά πρέπει επιτέλους να λάβουν σύγχρονες συλλογές κατευθυνόμενων βομβών και το ιδανικό θα ήταν το πρόγραμμα να συνοδευόταν από συμπαραγωγή αυτών στην Ελλάδα με την παρούσα κυβέρνηση να έχει περάσει από την αρμόδια επιτροπή την έγκριση των συλλογών SPICE από το Ισραήλ.  Εκτός των κατευθυνόμενων βομβών, σημαντική κρίνεται και η αναβάθμιση του οπλοστασίου με επιπλέον ατρακτίδια όπως τα SNIPER αλλά και η  αναβάθμιση του οπλοστασίου της Αεροπορίας με όπλα αντιραντάρ. Η νέα έκδοση του γνωστού πύραυλου αντι-ραντάρ AARGM-ER πρέπει να γίνει στόχος να εισαχθεί, τουλάχιστον στα F-16V.  Σημαντικότατη είναι και η προμήθεια, σε μάζα, των Harpoon για τα μαχητικά F-16 ώστε η Πολεμική Αεροπορία να μπορεί να έχει επιλογές στις αποστολές ΤΑΝΥΕ, απεγκλωβίζοντας τα Rafale από το να έχουν αυτά, σε όλη την αεροπορία, αυτή την αποστολή με τους Exocet τους. Οι Harpoon μάλιστα είναι περασμένοι στο λογισμικό των Block 50 από τον καιρό των δοκιμών των αεροσκαφών αλλά ποτέ δεν αγοράστηκαν ενώ αποδεσμεύονται κανονικά από τις ΗΠΑ.

Η αγορά επιπλέον όπλων είναι άκρως κοστοβόρα καθώς η αγορά εξελιγμένων πυραύλων μακράς εμβέλειας, είτε πρόκειται για πυραύλους αέρος-επιφανείας είτε για αέρος-αέρος, οι αισθητήρες που διαθέτουν όσο πιο εξελιγμένοι είναι τόσο πιο ακριβή είναι και η αγορά των εν λόγων συστημάτων. Αναμένουμε την σύμβαση των επιπλέον έξι (6) Rafale για να διαπιστωθεί αν έχουν αγοραστεί επιπλέον όπλα τουλάχιστον για τη γαλλική μοίρα. Το αν και πότε θα αγοραστούν επιπλέον όπλα για τα F16V ακόμα είναι στη ζώνη του άγνωστου.

Για να χτιστεί η απόλυτη αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο εκ της Πολεμικής Αεροπορίας χρειάζεται διαρκής επένδυση και όχι ημίμετρα και πυροτεχνήματα αγορών ώστε να μην χρειάζεται να φτάσουμε στο αμήν για να γίνουν τα αυτονόητα σε αυτή την χώρα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί