Μεταχειρισμένα μαχητικά F-16 για την Ρουμανία

Η Νορβηγία έκανε γνωστό ότι θα αποσύρει σχετικά σύντομα από την ενεργό υπηρεσία όλα τα μαχητικά F-16 που διαθέτει καθώς λαμβάνει σταδιακά τα μαχητικά F-35Α τα οποία και αποτελέσουν τον αεροπορικό στόλο της χώρας για τα επόμενα έτη.

Η Νορβηγία διαθέτει στις τάξεις της την έκδοση F-16 AM/JM και πρόκειται για αεροσκάφη τα οποία έχουν ηλικία 40 ετών με χιλιάδες ώρες πτήσης στο ενεργητικό τους. Παρ’ όλα αυτά, τα μαχητικά αυτά είναι καλύτερα από αυτά που ήδη διαθέτουν οι Ρουμάνοι καθώς έχουν δυνατότητα εξαπόλυσης κατευθυνόμενων πυραύλων, δυνατότητα που οι Ρουμάνοι επιθυμούν να έχουν αλλά και οι ΗΠΑ θέλουν οι Ρουμάνοι να ενισχυθούν με επιπλέον επιλογές στην Αεροπορία τους και γενικότερα στο οπλοστάσιό τους με το βλέμμα στραμμένο πάντα προς τη Ρωσία.

Η αγορά των Νορβηγικών F-16 θα κοστίσει στη Ρουμανία το ποσό των 354 εκ. δολαρίων τα οποία θα αποδοθούν στους Νορβηγούς ενώ επιπλέον 100 εκ. δολάρια θα δαπανηθούν για έναν μερικό εκσυγχρονισμό των μαχητικών, χρήματα τα οποία θα λάβει η Lockheed Martin. 

Στο διαγωνισμό για την αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών F-16 συμμετείχαν διάφορες χώρες οι οποίες διαθέτουν παλαιότερα μαχητικά του τύπου όπως το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία αλλά οι Νορβηγοί κατέθεσαν την πιο ανταγωνιστική προσφορά και πήραν το διαγωνισμό.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.