• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Πυριτιδαποθήκη» η Αν.Μεσόγειος – Ο ΧΑΡΤΗΣ της ελληνο-γαλλικής άσκησης εντός της τουρκικής NAVTEX (ΒΙΝΤΕΟ)

«Πυριτιδαποθήκη» η Αν.Μεσόγειος – Ο ΧΑΡΤΗΣ της ελληνο-γαλλικής άσκησης εντός της τουρκικής NAVTEX (ΒΙΝΤΕΟ)

«Φλέγεται» η Ανατολική Μεσόγειος.

Λίγες μόνο ώρες μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στις περιοχές που…αλωνίζει το τουρκικό ερευνητικό “Oruc Reis”.

Ωστόσο η κίνηση με νόημα της Γαλλίας κατά της Τουρκίας δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά νωρίτερα πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική άσκηση με τη συμμετοχή γαλλικών και ελληνικών αεροναυτικών δυνάμεων στις περιοχές που παρανόμως έχει δεσμεύσει με NAVTEX η Τουρκία.

Ο παρακάτω χάρτης που δημοσίευσε το protothema είναι ενδεικτικός της έντασης που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα σε ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι νοτίως του Καστελόριζου και της Καρπάθου:

Εντός της παρανόμως δεσμευμένης θαλάσσιας περιοχής νοτίως του Καστελόριζου, την ώρα που πραγματοποιούνταν η άσκηση, έπλεαν το “Oruc Reis”, τα συνοδευτικά του πλοία και τουλάχιστον 7 πλοία του τουρκικού Π.Ν. τα οποία και έχουν σχηματίσει έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από το ερευνητικό.

.

Το «χαστούκι» της Φ/Γ «ΛΗΜΝΟΣ» στα τουρκικά Fake News

Aξίζει να σημειωθεί πως στην μεγαλειώδη πλην αστραπιαία άσκηση εντός της τουρκικής NAVTEX συμμετείχε μεταξύ άλλων και η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ», την οποία τουρκικά Fake News την ήθελαν να έχει υποστεί δήθεν μεγάλη ζημιά μετά από σύγκρουση με τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Ωστόσο η συμμετοχή της στην αιφνίδια άσκηση καταμαρτυρεί το ακριβώς αντίθετο.

Εκείνο δε που «σκύλιασε» τους Τούρκους ήταν η παρακάτω φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από την άσκηση και απεικονίζει τη «ΛΗΜΝΟΣ» σε άριστη κατάσταση, στο σημείο που υποτίθεται είχε υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές:

Εκτός όμως από τη «ΛΗΜΝΟΣ», στην άσκηση συμμετείχαν οι φρεγάτες «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Περαιτέρω δύο γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Δύο καταδιωκτικά Rafale και δύο πλοία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού αναπτύχθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Μάλιστα τα δύο γαλλικά μαχητικά πέταξαν και πάνω από την περιοχή που πλέει το “Oruc Reis”, σε μία κίνηση υψίστης σημασίας. (Δείτε ΕΔΩ)

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα έντασης επομένως μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χθεσινό του διάγγελμα σε «κίνδυνο ατυχήματος».

Θυμίζουμε τι είχε πει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός:

«Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές. Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα. Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί».

(ΦΩΤΟ:Screenshot)