Πυρηνικός «πυρετός»: Το αμερικανικό USS Helena στην Κούβα όπου βρίσκεται το ρωσικό Kazan

Ένα υποβρύχιο ταχείας επίθεσης του Αμερικανικού Ναυτικού μόλις έφτασε στην Κούβα, λίγο μετά την εμφάνιση ενός ρωσικού υποβρυχίου εκεί

Ένα αμερικανικό υποβρύχιο ταχείας επίθεσης κατέπλευσε στην Κούβα μια ημέρα αφότου ρωσικός στόλος, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα πιο προηγμένα πυρηνικά υποβρύχια της χώρας, ελλιμενίστηκε στην Αβάνα, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Το USS Helena, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Λος Άντζελες, έφτασε στην αμερικανική ναυτική βάση στον κόλπο του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, την Πέμπτη στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης στο λιμάνι, ανακοίνωσε η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ.

«Το ταχείας επίθεσης υποβρύχιο USS Helena βρίσκεται στον κόλπο του Γκουαντάναμο της Κούβας ως μέρος μιας επίσκεψης ρουτίνας στο λιμάνι καθώς διέρχεται από την γεωγραφική περιοχή ευθύνης της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ ενώ εκτελεί την παγκόσμια αποστολή θαλάσσιας ασφάλειας και εθνικής άμυνας», ανέφερε η SOUTHCOM σε δήλωση.

Η άφιξη του υποβρύχιου κυνηγού-δολοφόνου της εποχής του Ψυχρού Πολέμου ακολουθεί την κίνηση της Ρωσίας να πλεύσει μια φρεγάτα, ένα πυρηνικό υποβρύχιο, ένα πετρελαιοφόρο και ρυμουλκό διάσωσης στην Κούβα μια μέρα νωρίτερα για να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στον Ατλαντικό .

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ είναι η παρουσία του Καζάν, ενός πυρηνικού υποβρυχίου εξοπλισμένου με πυραύλους κρουζ Kalibr (βεληνεκές έως 1.500 χιλιόμετρα) και Onyx (300 χιλιόμετρα) καθώς και με τορπίλες.

Η SOUTHCOM είπε ότι η επίσκεψη του USS Helena ήταν προσχεδιασμένη, υποδηλώνοντας ότι δεν είχε αποσταλεί ως αποτέλεσμα της άφιξης του ρωσικού στόλου. Αξιωματούχοι της άμυνας δήλωσαν ότι τα ρωσικά πλοία παρακολουθούνται στενά. Το USS Helena είναι ένα υποβρύχιο γρήγορης επίθεσης κλάσης Λος Άντζελες που ξεκίνησε το 1986. Αντίθετα, το Καζάν είναι ένα από τα νεότερα όπλα του ρωσικού ναυτικού, που τέθηκε σε λειτουργία το 2021.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EFE

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί