Πυρηνικές δοκιμές στην Νεβάδα των ΗΠΑ! Τι απαντά η Ρωσία

«Χοντραίνει» το παιχνίδι;

Η Μόσχα παρακολουθεί την κατάσταση στην Αμερική, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ότι διεξήγαγαν μία επιτυχημένη μεγάλη πυρηνική δοκιμή στις εγκαταστάσεις του Principal Underground Laboratory for Subcritical Experimentation (PULSE) στην Νεβάδα. Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας, οι δοκιμές επιτρέπουν την συλλογή «σημαντικών δεδομένων» για τις πυρηνικές κεφαλές «χωρίς την χρήση δοκιμών πυρηνικών εκρηκτικών».

“Παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει στον αμερικανικό χώρο πυρηνικών δοκιμών. Φυσικά, καταγράφουμε και παρακολουθούμε όλα τα δημόσια σήματα που προέρχονται από την αμερικανική κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα”, είπε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Η Ρωσία υποθέτει ότι τέτοια πειράματα διεξάγονται «ως μέρος της δοκιμής της απόδοσης των σχετικών εξαρτημάτων και συστημάτων του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Η Ουάσιγκτον είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι εν λόγω δοκιμές δεν απαγορεύονταν από την Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), η οποία απαγορεύει τις εκρήξεις πυρηνικών δοκιμών σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία υπέγραψαν την συνθήκη το 1996 αλλά δεν την έχουν επικυρώσει.

«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πραγματοποιούν πραγματικές μεγάλες πυρηνικές δοκιμές, η Ρωσία θα τηρεί επίσης αυτή την θέση», είπε ο Ριάμπκοφ. Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι υπήρχαν «σήματα» που προέρχονταν από την Ουάσιγκτον που έδειχναν πιθανή περαιτέρω ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων, «και όχι μόνο όσον αφορά τα συστήματα παράδοσης, αλλά και όσον αφορά τις ίδιες τις κεφαλές». Η Μόσχα λαμβάνει αυτές τις πληροφορίες «σοβαρά» υπόψη κατά τον σχεδιασμό περαιτέρω μέτρων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδια να δοκιμάσει την ικανότητα του στρατού της να χρησιμοποιεί τακτικά πυρηνικά όπλα «στο εγγύς μέλλον». Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ασκήσεις έγιναν με εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ως απάντηση στην συνεχιζόμενη «πολιτική εξουσίας» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έναντι της Μόσχας.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί