Πυργίσκος όλμων AMOS (Advanced Mortar System) -BINTEO

Πρόκειται περί ενός συστήματος το οποίο αναπτύχθηκε από την φινλανδική εταιρεία αμυντικών συστημάτων Patria, με την προώθησή του να γίνεται από τη Σουηδική Hagglunds AB  η οποία ανήκει στην αγγλική ΒΑΕ, ώστε να δώσει στο Φινλανδικό στρατό ένα σύστημα το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πλατφόρμες ξηράς αλλά και θαλάσσης.

Ο πυργίσκος μπορεί να τοποθετηθεί επί τροχοφόρου οχήματος και εγκαθίσταται μαζί με το ηλεκτρονικό σύστημα πυρός του το οποίο χρησιμοποιεί ψηφιακούς χάρτες για το πεδίο μαζί με GPS και ένα σύστημα INS(Inertia Positioning) ώστε να μπορεί να βάλει με ακρίβεια προς το σημείο που δίνει ο χειριστής και να υπάρχει αμέσως επανυπολογισμός της θέσης από τον υπολογιστή για να γίνει νέα βολή.

Με αυτό τον τρόπο το σύστημα μπορεί να βάλει 12 βλήματα το λεπτό με ανυψώσεις από -3 μοίρες έως +85 και μέγιστο βεληνεκές τα 10 χλμ. Η ταχυβολία και το βεληνεκές του συστήματος μπορούν να κάνουν ένα μπαράζ του να φτάνει εκείνο ενός μπαράζ πυροβολικού σε ισχύ. Το πλήρωμα του οχήματος εξοπλισμένου με αυτό το σύστημα αποτελείται από 3 άτομα, 2 στον πυργίσκο και 1 οδηγός.

Η ευελιξία του πυργίσκου είναι ότι μπορεί αν τοποθετηθεί και σε ελαφρά σκάφη επιφανείας για προστασία της ακτογραμμής και για αποβατικές επιχειρήσεις καθώς ο όλμος μπορεί δώσει άμεση υποστήριξη πυρών.. Η δε ευελιξία ενός τροχοφόρου οχήματος με το σύστημα το καθιστά πολύ καλό συνεργό σε τεθωρακισμένους και μηχανοκίνητους σχηματισμούς καθώς μπορεί να βάλει και κατά των αντίπαλων οχημάτων και κατά των οχυρωμένων θέσεων τους.

ΦΩΤΟ patriagroup