Πτήσεις μεγάλης ταχύτητας από γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τζετ θα γίνουν στον εναέριο χώρο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Η Γαλλία θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές πτήσεις μεγάλης ταχύτητας με μαχητικά αεροσκάφη τζετ στον εναέριο χώρο της Βοσνίας,

H Ειρηνευτική Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία (EUFOR) ανακοίνωσε σήμερα ότι η Γαλλία θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές πτήσεις μεγάλης ταχύτητας με μαχητικά αεροσκάφη τζετ στον εναέριο χώρο της Βοσνίας, μετά από την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε να αυξήσει τη δύναμη της EUFOR στους 1.100 στρατιώτες από 600, αναπτύσσοντας εφεδρικές δυνάμεις από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μερικοί στρατιώτες από την αύξηση της δύναμης, έχουν ήδη αναπτυχθεί.

Η Βοσνία βρίσκεται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τις μάχες στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζει ένα ουσιαστικά επιθετικό σερβικό αποσχιστικό κίνημα. Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το κίνημα αυτό, έχει τουλάχιστον τη σιωπηρή υποστήριξη της Μόσχας.

“Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ διεξάγει επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα και από τη Δευτέρα (7 Μαρτίου) τα αεροσκάφη τύπου Rafale που διαθέτει, θα πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης” σύμφωνα με την EUFOR.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν ότι η αστάθεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να επεκταθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μολδαβία και τη Γεωργία.

Η Βοσνία, όπως η Ουκρανία, έχει εδώ και πολύ καιρό εκδηλώσει την επιθυμία της για είσοδο στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Ρωσίας. Η Μόσχα είχε δηλώσει τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους ότι θα αντιδράσει αν η Βοσνία κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της ένταξης της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο που τελεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Οι Σερβοβόσνιοι, υπό την ηγεσία του Μίλοραντ Ντόντικ επιθυμούν η χώρα να παραμείνει ουδέτερη και εκτός του ΝΑΤΟ.

Ο Ντόντικ, εκπροσωπεί το σερβικό στοιχείο στην τριμερή προεδρία της Βονσίας, ενώ προκάλεσε την χειρότερη πολιτική κρίση από την λήξη του πολέμου, στη δεκαετία του 1990, προκαλώντας τους κρατικούς φορείς να αποσχιστούν και να ενταχθούν στη γειτονική Σερβία, στο πλαίσιο μακρόχρονων σερβικών επιδιώξεων.

Η EUFOR, που αντικατέστησε τα νατοϊκά ειρηνευτικά στρατεύματα στη Βοσνία το 2004, αποτελείται από 3.500 στρατιώτες, οι 600 από τους οποίους έχουν αναπτυχθεί στη χώρα.

photo vid screenshot

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί