Πρώτη η Τουρκία στις εξαγωγές όπλων από τη Γερμανία

Η Γερμανία το 2019 από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο, πραγματοποίησε συνολικές εξαγωγές όπλων ύψους 250,4 εκ. ευρώ με βάση επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Γερμανική Κυβέρνηση.

Πρώτη χώρα που αφορούσαν αυτές οι εξαγωγές, δεν ήταν άλλη από τη γείτονα Τουρκία με το Κουβέιτ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Λιθουανία και τη Σιγκαπούρη να ακολουθούν κατά σειρά στο ίδιο χρονικό διάστημα.Τα στοιχεία που αφορούν Το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019 παραμένουν άγνωστα καθώς το γερμανικό Υπ. Οικ αρνήθηκε να τα αποδεσμεύσει επικαλούμενο την προστασία των παραγωγών όπλων. Λόγο αυτού, δε μπορεί να γίνει γνωστό το ακριβές ποσό που έλαβε η Γερμανία από τις πωλήσεις αμυντικού υλικού στην Τουρκία για το 2019.Επίσης, το γερμανικό Υπ.Οικ. δεν αποκάλυψε και το οικονομικό ύψος συμβάσεων που σύναψαν με τη Γερμανία χώρες, όπως η Ιαπωνία, στα πλαίσια της συνεργασίας τους με το ΝΑΤΟ.

Το μόνο δεδομένο που υπάρχει είναι ότι η Γερμανία επέβαλε μερική απαγόρευση πώλησης αμυντικού υλικού στην Τουρκία από τις 9 Οκτωβρίου 2019 όταν και άρχισε τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στη Βόρεια Συρία. Η Γερμανία είναι γνωστό ότι δε δίνει λύση για το σύστημα μετάδοσης κίνησης των νέων αρμάτων ALTAY ώστε αυτά να εισέλθουν σε μαζική παραγωγή, επίσης δεν παρείχαν κινητήρες για τα Α.Κ πυροβόλα Firtina οπότε οι Τούρκοι απευθύνθηκαν στη λιγότερο αξιόπιστη λύση των Ουκρανών, αλλά τα υποβρύχια Τ-214 που ναυπηγούνται στην Τουρκία, προχωρά κανονικά η ναυπήγησή τους.

Η Γερμανία επέβαλλε μερικό εμπάργκο όπλων και αυτό γιατί αναγκάστηκε λόγο των διεθνών συνθηκών να το πράξει. Υπό κανονικές συνθήκες κάτι τέτοιο δε θα συνέβαινε αν το ζητούσε η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγο του υβριδικού πολέμου και των προκλήσεων της Τουρκίας. Η εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα του κάθε κράτους είναι πάνω από τα συμφέροντα της όποιας Ένωσης και του.. Διεθνούς Δικαίου.