Πρόταση Ιταλού ναυάρχου για ιταλο-ελληνική ναυτική συνεργασία σε μόνιμη βάση

Ο Ιταλός ναύαρχος Jusepe de Giorgi ο οποίος έχει διατελέσει και Αρχηγός του Ιταλικού Ναυτικού, πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού στόλου μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για την εκτέλεση συγκεκριμένων αποστολών που είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Η πρόταση του Ιταλού πρώην Ναυάρχου είναι η συγκρότηση ενός κοινού στόλου ο οποίος θα έχει […]

Ο Ιταλός ναύαρχος Jusepe de Giorgi ο οποίος έχει διατελέσει και Αρχηγός του Ιταλικού Ναυτικού, πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού στόλου μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για την εκτέλεση συγκεκριμένων αποστολών που είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Η πρόταση του Ιταλού πρώην Ναυάρχου είναι η συγκρότηση ενός κοινού στόλου ο οποίος θα έχει ως πυρήνα την αμφίβια μοίρα του Ιταλικού Ναυτικού η οποία αποτελείται από ελικοπτεροφόρα πλοία με συνοδεία φρεγατών και σε αυτή θα ενταχθούν και ελληνικά σκάφη. Το πεδίο επιχειρήσεων μίας τέτοιας Μοίρας κατά τον De Giorgi θα ήταν η Ανατολική Μεσόγειος από τη Σικελία μέχρι το Λίβανο και η Ερυθρά θάλασσα μέχρι τη Σομαλία. Η Μοίρα αυτή θα είναι συγκροτημένη σε μόνιμη βάση και θα έχει μόνιμο ρόλο σε όλη την περιοχή που προαναφέρθηκε.

Η πρόταση του De Giorgi φυσικά είναι προς το ιταλικό συμφέρον με μία δόση πλεονεκτημάτων και για την ελληνική πλευρά αφού οι μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική μέσω Λιβύης και Τυνησίας είναι βασικό πρόβλημα. Βέβαια, η κίνηση συγκρότησης μίας τέτοιας Μοίρας θα έκοβε ίσως αρκετές από αυτές τις ροές με αποτέλεσμα βέβαια αυτές να μεταφερθούν αλλού.

Δεν υπάρχει περίπτωση η πρόταση αυτή να λάβει σάρκα και οστά όπως το ονειρεύεται ο De Giorgi και λόγω του ότι η Ελλάδα μάλλον δε θα συμμετάσχει αλλά να και επειδή αν οι ροές αυτές, που τώρα στη δυτική Λιβύη τις ελέγχουν οι τοπικοί δουλέμποροι με τουρκική επίβλεψη, θα στείλουν τον κόσμο τους στην Τουρκία και από εκεί στο Αιγαίο. Άρα, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ούτως ή άλλως τη δουλειά που κάνει ήδη στο Αιγαίο και τον Έβρο σε μεγαλύτερη βάση, σε αυτή την περίπτωση θα βοηθούσαν οι Ιταλοί αντίστοιχα;

Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν ανταλλάγματα, την Ελλάδα τη συμφέρει να έχει διαρκή παρουσία σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τη Σομαλία, θάλασσες με μεγάλη κίνηση εμπορικών πλοίων αλλά και μέρη από όπου προέρχεται κόσμος που μεταβαίνει στην Ευρώπη. Θα χρειαζόταν να επενδυθούν περισσότερα και από ιταλικής πλευράς για να λειτουργήσει αυτή η πρόταση στην πραγματικότητα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί