«Προσπάθησα να φρενάρω αλλά…»: Τι είπε ο πιλότος που έριξε ένα F(ail)-35 στην θάλασσα

ΕΠΟΣ!!! Το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας σειράς ντοκιμαντέρ του BBC The Warship: Tour of Duty.

Ένας Βρετανός πιλότος F-35 γλίτωσε την τελευταία στιγμή εκτοξευόμενος από το κάθισμα του αεροσκάφους όταν αυτό απέτυχε να απογειωθεί από το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth με αποτέλεσμα να συντριβεί στα ανοιχτά των ακτών της Αιγύπτου τον Νοέμβριο του 2021.  

«Προσπάθησα για τροφοδοσία έκτακτης ανάγκης – αυτό δεν λειτούργησε, μετά προσπάθησα να πατήσω τα φρένα – ούτε αυτό λειτούργησε… οπότε κατά κάποιον τρόπο ήξερα ότι θα πέσει από το πλοίο», είπε ο πιλότος.

Ήταν σε εκείνο το σημείο που το κάθισμά του ενεργοποιήθηκε και τον εκτόξευσε στον αέρα. Ο πιλότος περιέγραψε να κοιτάζει κάτω τη θάλασσα καθώς το αλεξίπτωτό του άνοιξε, και «ένα δευτερόλεπτο μετά μπόρεσε να δει τον διάδρομο πτήσης του πλοίου να αρχίζει να φαίνεται από κάτω του».

Πλάνα τραβηγμένα από κινητά τηλέφωνα απαθανάτισαν τη στιγμή που το αεροσκάφος κατευθύνθηκε προς τη ράμπα «εκτόξευσης» του πλοίου και κατέληξε στη θάλασσα. Στο βίντεο φαίνεται μια έκρηξη καθώς το κάθισμα του εκτοξευτήρα πυροδοτείται.

Σημειώνεται ότι ο πιλότος τη γλίτωσε με μικρά κοψίματα στον λαιμό του μεταξύ άλλων μικροτραυματισμών.

Το πόρισμα

Σε έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι το ατύχημα προκλήθηκε επειδή ο αρμόδιος δεν είχε αφαιρέσει το κάλυμμα βροχής. «Ένα κάλυμμα βρισκόταν μέσα στον κινητήρα όταν το αεροπλάνο απογειώθηκε, το οποίο εμπόδιζε τη ροή του αέρα προς τον κινητήρα και τελικά παρεμποδίζοντας την προσπάθειά του να απογειωθεί», υποστηρίζει σχετική έκθεση η οποία καταλήγει ότι τα αίτια του ατυχήματος ήταν «πιθανότατα ανθρώπινοι, οργανωτικοί και διαδικαστικοί παράγοντες».

real/freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί