Προσπάθεια εκσυγχρονισμού των τουρκικών LEO 2A4

TOURKIA_ARMATA
Οι Τούρκοι στη Συρία έχουν λάβει μερικά σκληρά μαθήματα όσον αφορά τα τεθωρακισμένα τους τα οποία έχουν υποστεί απώλειες από αντιαρματικά όπλα παντός είδους με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν μία προσπάθεια βελτίωσης της προστασίας των κύριων αρμάτων μάχης τους.

Η ASELSAN έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων M60T τα οποία είχαν εκσυγχρονιστεί με Ισραηλινή τεχνολογία και είχαν εξοπλιστεί και με σύστημα αυτοπροστασίας. Η εταιρεία έχει προσχωρήσει σε μερική αναβάθμιση στα  Μ60 Τ και το τουρκικό Υπ.Αμ. της ανάθεσε την αναβάθμιση και των LEO 2A4.

Στην παραπάνω φωτογραφία η οποία δημοσιεύθηκε από το 2 Τμήμα Συντήρησης του Τουρκικού Στρατού, διακρίνονται πρόσθετες πλάκες θωράκισης στις πλευρές και το εμπρόσθιο τμήμα του πύργου καθώς επίσης και σε μέρη του σκάφους του άρματος. Ακόμα βέβαια δεν έχει καθορισθεί ποια ακριβώς θα είναι η διαμόρφωση του εκσυγχρονισμού που θα λάβει χώρα .

Άλλο ένα πρόβλημα που έχει προκύψει είναι φυσικά με τα απάρτια που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό και υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποστολή τους. Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι αυτές οι καθυστερήσεις έχουν να κάνουν με την πανδημία και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην παραγωγή αλλά και πιθανότατα και λόγο απαγορεύσεων που ίσως έχουν τεθεί από κυβερνήσεις του εξωτερικού απέναντι στην Τουρκία.

Αυτό που δε διαφαίνεται είναι το αν τα LEO 2A4  του Τουρκικού Στρατού θα εξοπλιστούν με νέο σύστημα αυτοπροστασίας ή όχι. Τα τουρκικά άρματα δεινοπάθησαν κατά του ISIS στη Συρία και για το λόγο αυτό οι Τούρκοι στις επιχειρήσεις κατά του Συριακού Στρατού έστειλαν τα M60 Sabra  που διαθέτουν σύστημα αυτοπροστασίας αλλά όχι τα LEO 2A4. Η προσπάθεια εξεύρεσης ενός ικανού συστήματος αυτοπροστασίας για τα τουρκικά τεθωρακισμένα είναι μία διαδικασία στην οποία οι Τούρκοι κινούνται εδώ και αρκετό καιρό αλλά οι επιλογές περιορίζονται σε μία, την Ουκρανική.

Όταν ολοκληρωθούν τα εκσυγχρονισμένα πρωτότυπα άρματα του τύπου οι Τούρκοι θα κυκλοφορήσουν φωτογραφίες τους οπότε και θα γίνει αντιληπτό το μέγεθος του εκσυγχρονισμού των τουρκικών  LEO 2A4. Συνολικά θα εκσυγχρονιστούν 2 ΕΜΑ δηλαδή, 84 άρματα.