Προς κλιμάκωση με τον κορωνοϊό! Οι Τούρκοι με φρεγάτες στην Κύπρο και ετοιμάζονται για Κρήτη

Δεν σταματούν πουθενά...

Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ, βρίσκεται καθ’ οδόν προς την κυπριακή ΑΟΖ. Το συνοδεύει μια φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται πως πριν λίγες μέρες, η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil προχώρησε στο «πάγωμα» των δραστηριοτήτων της στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έως τον Σεπτέμβριο του 2021 εξαιτίας της αποκαλούμενης παγκόσμιας πανδημίας και των παρενεργειών της στην τιμή του πετρελαίου.

Οι Τούρκοι πήραν το σήμα και σπεύδουν να καλύψουν το κενό. Ούτε λόγος για να διακόψουν τις ενέργειές του λόγω κορωνοϊού. Μάλιστα σύντομα ετοιμάζονται και για την Κρήτη.

Όπως αναφέρει το Sigmalive Κύπρου, με παράτυπη τουρκική navtex, η Άγκυρα είχε δεσμεύσει μια περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου μέχρι και τις 18 Ιουλίου

Στρατιωτική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το Γιαβούζ απέπλευσε γύρω στις 23.30 το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα από το λιμάνι Τάσουτζου και αναμένεται να φτάσει στον στόχο σήμερα το απόγευμα.

Πέραν της τουρκικής φρεγάτας, το Γιαβούζ δεν ακολουθούν άλλα συνοδευτικά πλοία, τα οποία λόγω ταχύτερης πλεύσης ενδέχεται να αποπλεύσουν αργότερα.

Από την τουρκική πλευρά αναμένεται προσεχώς και η έκδοση notam, λόγω των πτήσεων ελικοπτέρων από και προς το Γιαβούζ για την αλλαγή του προσωπικού.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει anti-navtex από την πρώτη στιγμή, ενώ θα προχωρήσει και σε ανακοινώσεις μέσω του Κύπρος Ράδιο, μόλις το Γιαβούζ φτάσει στον στόχο που εμπίπτει εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με πληροφορίες από Sigmalive/ΚΥΠΕ, ΦΩΤΟ eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί