Προς δημιουργία ενός ενιαίου γερμανικού ναυπηγικού κολοσσού

Η Γερμανική αμυντική βιομηχανία δεν οδεύει σε καλές ατραπούς τα τελευταία χρόνια καθώς βλέπουν παραγγελίες της γερμανικής κυβέρνησης να καταλήγουν σε ξένα χέρια. Τρανό παράδειγμα των τελευταίων εβδομάδων, αυτό της αντικατάστασης των βομβαρδιστικών Tornado IDS της Luftwaffe το οποίο έχει αναχθεί σε σημαντικό ζήτημα αφού η γερμανική βιομηχανία θα χάσει έργο αν υπερισχύσει η πρόταση […]

Η Γερμανική αμυντική βιομηχανία δεν οδεύει σε καλές ατραπούς τα τελευταία χρόνια καθώς βλέπουν παραγγελίες της γερμανικής κυβέρνησης να καταλήγουν σε ξένα χέρια.

Τρανό παράδειγμα των τελευταίων εβδομάδων, αυτό της αντικατάστασης των βομβαρδιστικών Tornado IDS της Luftwaffe το οποίο έχει αναχθεί σε σημαντικό ζήτημα αφού η γερμανική βιομηχανία θα χάσει έργο αν υπερισχύσει η πρόταση της αγοράς των F/A-18 F και Growler.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η γερμανική ναυπηγική βιομηχανία η οποία είδε τον περασμένο Ιανουάριο να χάνεται ένα πρόγραμμα αξίας δις ευρώ για την ναυπήγηση των καινούριων φρεγατών MKS-180 το οποίο κατοχυρώθηκε τελικά στην Ολλανδική Damen η οποία είναι σε κοινοπραξία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τη γερμανική Lurssen.

Παρ’ ότι η Damen δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των κατασκευών στη Γερμανία, αυτό ενόχλησε τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας καθώς θεωρούν ότι θα χαθεί η ισχύς και ανταγωνιστικότητα της γερμανικής ναυπηγικής βιομηχανίας αν τα ναυπηγεία της χώρας δεν παίρνουν τα εγχώρια προγράμματα.

Για το λόγο αυτό, κύκλοι της κυβέρνησης και οι ίδιοι οι κύριοι ναυπηγικοί συντελεστές της γερμανίας δηλαδή, οι εταιρείες ThyssenKrupp Marine Systems, German Naval Yards Kiel, Lurssen προσπαθούν να βρούν έναν κοινό τόπο συνεννόησης ώστε να συστήσουν μία κοινο πραξία-ναυπηγικό κολοσσό, στα πρότυπα της πετυχημένης γαλλικής Naval Group και να διεκδικήσουν με αυτό τον τρόπο συντεταγμένα μία καλύτερη θέση παγκοσμίως στον πολεμικό ναυπηγικό τομέα.

Από την όλη υπόθεση της γερμανικής ναυπηγικής βιομηχανίας, καταλαβαίνουμε πόσο πιο δύσκολο θα είναι για την Ελλάδα να χτίσει μία νέα πολεμική ναυπηγική βιομηχανία, ζήτημα το οποίο χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση, κονδύλια και πρωτίστως σχεδιασμό για να αποδώσει.

ΦΩΤΟ UNSPLASH

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί