Προμήθεια πυραύλων ΑΙΜ-120C-8 για την Ιαπωνία.(ΒΙΝΤΕΟ)

Με ανακοίνωσή της, η DSCA ( Defense Security Cooperation Agency ) έβαλε τα θεμέλια για την αγορά από την Ιαπωνία επιπλέον 32 πυραύλων αέρος-αέρος ΑΙΜ-120C-8 καθώς εγκρίθηκε η Ιαπωνική πρόταση.

Η αγορά θα γίνει μέσω του προγράμματος Foreign Military Sales( FMS) και αφορά 32 πυραύλους ΑΙΜ-120C-8 ΑΜRAAM και ένα ανταλλακτικό για το σύστημα καθοδήγησης των συγκεκριμένων πυραύλων. Το συνολικό κόστος της προμήθειας αγγίζει τα 63 εκ. δολάρια και μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται, το κόστος παραγωγής των πυραύλων, η τεχνική και λογιστική υποστήριξη και τα ανταλλακτικά για τους παραπάνω πυραύλους.

Ο πύραυλος αέρος-αέρος ΑΙΜ-120C-8είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος ο οποίος είναι μήκους 3.7 μ. , έχει βάρος 152 κιλών από τα οποία η κεφαλή ζυγίζει 18 κιλά και κινείται από έναν πυραυλοκινητήρα στερεών καυσίμων. Η καθοδήγηση του πυραύλου προς το στόχο γίνεται μέσω αδρανειακής μονάδας και για το τελικό στάδιο πριν το στόχο, με ενεργή καθοδήγηση ραντάρ.

Η μεγάλη εμβέλεια του πυραύλου σε συνδυασμό με την υψηλή του ταχύτητα η οποία αγγίζει τα 4 Mach, καθιστούν τον πύραυλο έναν από τους πιο φονικούς του δυτικού οπλοστασίου. Η Ιαπωνία ενισχύει το οπλοστάσιό της με επιπλέον αριθμό τέτοιων πυραύλων αφού οι κίνδυνοι ασφαλείας στην περιοχή αυξάνονται.