• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πριν το χρονοδιάγραμμα η παράδοση των βομβών PGM στις συμμαχικές αεροπορίες (vid)

Πριν το χρονοδιάγραμμα η παράδοση των βομβών PGM στις συμμαχικές αεροπορίες (vid)

Με το πρόγραμμα ανάπτυξης και δοκιμών της νέας κατευθυνόμενης βόμβας αέρος-εδάφους A2G-PGM να έχει ολοκληρωθεί, ανακοινώθηκε ότι οι βόμβες θα δοθούν στις αεροπορίες των χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, 12 μήνες πριν το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί.

Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει αρχικά με πρωτοβουλία της Δανίας, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που είχαν εισαχθεί στο πρόγραμμα. Αργότερα προστέθηκαν και άλλες χώρες όπως η Πολωνία, το Βέλγιο και η Ολλανδία και το πρόγραμμα έφτασε να έχει 13 συμμετοχές.

Η πρώτη παράδοση του όπλου σε συμμαχική αεροπορία έγινε τον Αύγουστο του 2018 και μετά την ανακοίνωση, θα αρχίσουν να λαμβάνουν βόμβες του τύπου και οι υπόλοιπες αεροπορίες 12 μήνες πριν το στόχο του χρονοδιαγράμματος. Τον Ιούνιο του 2019 το πρόγραμμα επεκτάθηκε, με απόφαση των συμμετεχόντων σε αυτό, και σε κατευθυνόμενα βλήματα αέρος-αέρος δίνοντας επιπλέον προοπτικές στο πρόγραμμα.

Τα όπλα παραδίδονται με συμφωνία ιδιαίτερου καθεστώτος το οποίο επιτρέπει στις χώρες μέλη του προγράμματος να δανείζονται τις βόμβες από άλλα μέλη. Αυτό είναι βολικό όσον αφορά το κόστος κτήσης των βομβών, τους αποθηκευτικούς χώρους και το βασικότερο στη μεταφορά τους. Παλαιότερα, χρειάζονταν μήνες για μεταφορά τέτοιων βλημάτων από τις εγκαταστάσεις μίας συμμαχικής αεροπορίας σε άλλη. Αυτό πλέον είναι θέμα μερικών ημερών.

Η Ελλάδα θα λάβει και αυτή της νέες κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας αφού ήταν ένα από ατ βασικά μέλη του προγράμματος και μάλιστα, αυτές έρχονται σε μία σημαντική συγκυρία για τη χώρα μας λόγο της τουρκικής προκλητικότητας.

Τα βλήματα αυτά χρησιμοποιούνται από τα αεροσκάφη των συμμαχικών αεροποριών, για την Ελλάδα από τα F-16 και κατευθύνονται στο στόχο τους αυτόνομα με τη χρήση του GPS ή μέσω laser/ χρήση ραδιοσυχνοτήτων και άλλων μεθόδων.

Στο παρακάτω βίντεο θα παρακολουθήσετε στην πράξη αυτά τα όπλα.