Πολύ καλά νέα για την Ελλάδα από τα ΗΑΕ – Λέτε να γίνει;;;

Τι μεταδίδεται...

Μετά τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, τα Η.Α.Ε. προχωρούν σε προσπάθεια αγοράς των μαχητικών F-35 από τις Η.Π.Α. καταθέτοντας επίσημο αίτημα προς τις Αμερικανικές Αρχές για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών του τύπου.

Τα Η.Α.Ε. έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους τα F-16 Block 60, τα οποία και θεωρούνται τα πιο εξελιγμένα εκτός Η.Π.Α. αυτή τη στιγμή μέχρι την εισαγωγή σε υπηρεσία των νέων Block 70/72 καθώς επίσης και των Mirage 2000-9. Οι δύο τύποι αποτελούν την πολεμική αεροπορία των Η.Α.Ε. και οι Άραβες επιθυμούν να ισχυροποιήσουν το στόλο τους με την εισαγωγή των F-35 σε υπηρεσία στη θέση αντίστοιχων F-16 έτσι ώστε να διατηρήσουν την οροφή μαχητικών τους σταθερή.

Δεν τίθεται αμφιβολία για το αν τα Η.Α.Ε. μπορούν να αγοράσουν και να συντηρήσουν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αλλά υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με το Ισραήλ. Παρά την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης η οποία κρίνεται ως ιστορική, το Αμερικανικό Κογκρέσο δια νόμου, οφείλει να διατηρεί το ποιοτικό προβάδισμα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων έναντι όλων των πιθανών αντιπάλων του στη Μέση Ανατολή.

Με βάση αυτό, υπάρχει αμφιβολία στο κατά πόσο η αγορά από τα Η.Α.Ε. , τα οποία είναι πάρα πολύ καλά εξοπλισμένα, θα ανέτρεπε αυτό το ποιοτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ. Αρκετά στελέχη του Κογκρέσου και της κυβέρνησης αναρωτιούνται και αυτό που λέγεται είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα η Αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση των μαχητικών F-35 στα Η.Α.Ε. αλλά, τα μαχητικά που θα λάβουν να μην είναι πλήρη δυνατοτήτων. Με βάση το όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, τα Η.Α.Ε. εφόσον αγοράσουν τα μαχητικά, θα αρχίσουν να τα παραλαμβάνουν από το 2026 και μετά όταν και θα υπάρχει περισσότερος χώρος στη γραμμή παραγωγής.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η αγορά των F-35 από τα Η.Α.Ε., σημαίνει ότι τα Η.Α.Ε. θα αποσύρουν από την ενεργό υπηρεσία  αντίστοιχο αριθμό F-16 ή Mirage 2000. Λόγω των πολύ καλών σχέσεων που έχουμε πλέον με τα Εμιράτα, θα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Πολεμική Αεροπορία να εντάξει τα αποσυρόμενα αεροσκάφη στο δυναμικό της για να κρατήσει υψηλά την οροφή των δικών της αεροσκαφών. Ειδικά τα Mirage 2000-9 τα οποία είναι παρόμοια με τα -5  της Πολεμικής Αεροπορίας, θα μπορούσαν να συμπληρώσουν  την ελληνική δύναμη και να υπάρχουν δύο πλήρεις μοίρες με την ταυτόχρονη απόσυρση των παλαιότερων EGM/BGM.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί