«Περίπου 300» κάτοικοι της Μπιέλγκοροντ στη Ρωσία απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας των ουκρανικών βομβαρδισμών

«Περίπου τριακόσιοι» κάτοικοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στόχο τις τελευταίες ημέρες επανειλημμένων επιθέσεων των δυνάμεων του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα ο Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ, επικεφαλής της αυτοδιοίκησης της ομώνυμης περιφέρειας.

«Περίπου 300 κάτοικοι της Μπιέλγκοροντ, που αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν προσωρινά, φιλοξενούνται πλέον σε κέντρα υποδοχής στη Στάρα Ασκόλ, στη Γούπκιν και στην Καρατσάνσκι», σε μεγαλύτερη απόσταση από τα σύνορα, εξήγησε ο κ. Γκλάντκοφ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram.

Σύμφωνα με τον κ. Γκλάντκοφ, «κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, λάβαμε επίσης 1.300 αιτήσεις για να σταλούν παιδιά από την Μπιέλγκοροντ σε σχολικές κατασκηνώσεις εκτός πόλης, σε άλλες περιφέρειες».

Την Παρασκευή, ο ίδιος αξιωματούχος πρότεινε στους κατοίκους που το επιθυμούσαν να φύγουν από την Μπιέλγκοροντ, ολοένα περισσότερο στο ουκρανικό στόχαστρο.

Στις 30 Δεκεμβρίου, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπιέλγκοροντ σε ουκρανικό βομβαρδισμό. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη ουκρανική επίθεση στο ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Έκτοτε οι ουκρανικές προσπάθειες να πλήξουν την πόλη, ειδικά με πυραύλους, πολλαπλασιάστηκαν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε έτσι πως «αναχαίτισε» στις 07:00 (τοπική ώρα· 06:00 ώρα Ελλάδας) ουκρανικό πύραυλο συστήματος S-200 «πάνω από την περιφέρεια Μπιέλγκοροντ».

Ο κ. Γκλάντκοφ ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ομολόγους του στις περιφέρειες Βορόνεζ, Καλούγκα, Ταμπόφ και Γιαροσλάβ για να «βοηθήσουν». Πρόσθεσε πως έλαβε διαβεβαιώσεις ότι «όλοι είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν».

Ο αξιωματούχος συμπλήρωσε πως θα προέδρευε σήμερα το πρωί σε «σύσκεψη» για τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην πόλη.

Ένδειξη της μεγεθυνόμενης ανησυχίας είναι το ότι ο δήμος της Μπιέλγκοροντ κάλεσε την Παρασκευή και για πρώτη φορά σε δυο χρόνια από τους κατοίκους να κλείσουν ή να ενισχύσουν τα παράθυρα των σπιτιών τους για να προστατεύονται από θραύσματα, ιδίως γυαλιού.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι περιφερειακές αρχές ανακοίνωσαν πως η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία στην πόλη Μπιέλγκοροντ και σε παρακείμενες κοινότητες αναβάλλεται, θα γίνει αντί της 9ης τη 19η Ιανουαρίου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί