Περικοπή στον αριθμό των F-35 από το Ηνωμένο Βασίλειο, vid

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει σε γενναίες περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις του συνολικά και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 φέρονται να είναι από τα πρώτα στη λίστα τους αφού είναι από τα πιο ακριβά προγράμματα ενώ θα δοθεί έμφαση στις νέες ναυπηγήσεις που προχωρούν για την ανανέωση του Βρετανικού Βασιλικού.

Η αρχική παραγγελία αφορούσε συνολικά 138 F-35  εκ των οποίων 48 F-35B ( έκδοση κάθετης απογείωσης/προσγείωσης), και τα υπόλοιπα της έκδοσης F-35 A. Η απόφαση για την αγορά τελικά μόνο των 48 F-35B  και όχι των υπολοίπων γίνεται καθαρά για οικονομικούς λόγους αφού το πρόγραμμα κοστίζει αρκετά δις λίρες Αγγλίας για συνολικά 138 μαχητικά τα οποία θα πρέπει να αναβαθμιστούν( όσα δε βγουν από τη γραμμή παραγωγής ήδη στην έκδοση αυτή)  και στην έκδοση Block 4 αφού αυτή οριστικοποιηθεί για να υπάρχει ομοιογένεια στο στόλο των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών.

Αρχικά υπήρχε η άποψη να κοπή το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Block 4 το οποίο θα κόστιζε επίσης αρκετά αλλά τελικά η απόφαση είναι να αποκτηθούν μόνο τα 48 F-35B τα οποία θα επιχειρούν, από 24, στα δύο νεότευκτα αεροπλανοφόρα του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού όπου και θα έχουν και τη μέγιστη επιχειρησιακή τους απόδοση.

Οι Άγγλοι σκέπτονται τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την περικοπή του προγράμματος προμήθειας επιπλέον F-35, να κατευθυνθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην ανάπτυξη του μαχητικού 6ης γενιάς Tempest, στο οποίο συμμετέχουν και οι Σουηδοί, με τους Άγγλους να επιθυμούν να κατασκευάσουν ένα μαχητικό για την αντικατάσταση μελλοντικά όλων των EF-2000 Typhoonπου διαθέτουν, από το 2040 και έπειτα.