• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παίρνοντας την πρωτοκαθεδρία στους αιθέρες!!! F-35 μαζί με Rafale στην Πολεμική Αεροπορία, vid

Παίρνοντας την πρωτοκαθεδρία στους αιθέρες!!! F-35 μαζί με Rafale στην Πολεμική Αεροπορία, vid

F35_RAFALE
Χθεσινά δημοσιεύματα και συμπεράσματα...

Έχει γίνει πλέον ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα προσπαθεί να εξοπλιστεί γρήγορα και άμεσα με καίρια οπλικά συστήματα, ειδικά στην Πολεμική Αεροπορία, τα οποία ευελπιστεί πως θα την βάλουν σε τροχιά επικράτησης απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν.

F-35 το 2021;

Επί σειρά ημερών έχουν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα τα οποία θέλουν την Ελλάδα να προσπαθεί να προμηθευτεί άμεσα το μαχητικό F-35. Επίσημα η χώρα μας έχει αποστείλει στις Η.Π.Α. αίτημα διαθεσιμότητας για 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη, τα οποία θα έρθουν στην Ελλάδα εντός του 2021 και αργότερα θα έρθουν από τη γραμμή παραγωγής, καινούρια, ακόμα 18. Συνολικά 24 αεροσκάφη του τύπου θα αποτελέσουν  μία πλήρη μοίρα αεροσκαφών του συγκεκριμένου τύπου στα χέρια της Πολεμικής Αεροπορίας. Το πρόγραμμα για τα ελληνικά F-35 θα ενταχθεί στο πλαίσιο των FMS (Foreign Military Sales). Σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται η απάντηση των Η.Π.Α., η οποία θα θέτει ακριβώς πόσα αεροσκάφη διαθέτουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, πόσα μεταχειρισμένα και φυσικά με τι οπλισμό.

Η Ελλάδα φέρεται να ζητά 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη,  έτσι ώστε να μπορέσουν να έρθουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, να εκπαιδευτούν οι πιλότοι και το προσωπικό εδάφους σε σύντομο διάστημα και να γίνει αργότερα πιο ομαλή η ένταξη στον στόλο μαχητικών , των υπολοίπων 18 που θα έρθουν από τη γραμμή παραγωγής. Πολύ σημαντικό είναι το ζήτημα του οπλισμού που θα αποδεσμεύσουν οι Η.Π.Α. για τα μαχητικά και οι ποσότητες αυτών που θα θέλει να αγοράσει η Πολεμική Αεροπορία.  Επειδή έχουμε στην Ελλάδα μία κακή συνήθεια να αγοράζουμε προηγμένα συστήματα χωρίς επαρκή οπλισμό, ας είναι αυτή μία νέα καλή αρχή. Αεροσκάφη χωρίς τον απαραίτητο οπλισμό χάνουν σε στρατιωτική ισχύ και εμείς αυτή την στιγμή έχουμε ανάγκη τα μέγιστα.

Το κόστος των αεροσκαφών παραμένει υψηλό εφόσον ενταχθεί στο συνολικό κόστος και η υποστήριξη αφού ακόμα το αεροσκάφος  έχει ακριβό κόστος κτήσης. Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από τις Η.Π.Α. και θα μάθουμε σύντομα την απάντηση μέσω της DSCA η οποία χειρίζεται αυτά τα ζητήματα.

Rafale το πρώτο εξάμηνο του 2021

Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, η συμφωνία για την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale θα έρθει στη Βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου και τα πρώτα αεροσκάφη του τύπου θα προσγειωθούν στην Τανάγρα  εντός του πρώτου 6μήνου του 2021. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το αεροσκάφος θα έρθει στην Ελλάδα με πλήρη οπλισμό δηλαδή, πυραύλους Meteor, MICA ER/IR, κατευθυνόμενες βόμβες HAMMER κ.α. Με την κατάθεση στη Βουλή της συμφωνίας θα μαθευτεί και το κόστος για το πρόγραμμα.

Mirage 2000

Τα ανταλλακτικά για τα Mirage 2000 έχουν αρχίσει να αποδίδουν και οι διαθεσιμότητες των πολύτιμων Mirage έχουν αυξηθεί και σύντομα, το σύνολο των αεροσκαφών θα έχει καταστεί επιχειρησιακό αυξάνοντας τη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αναβάθμιση F-16

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 V προχωρά με το πρώτο αεροσκάφος να μεταβαίνει στις Η.Π.Α. στις αρχές του 2021 για να πιστοποιηθούν οι αλλαγές και να γίνουν οι τελικές δοκιμές ενώ τα επόμενα 4 αεροσκάφη θα μπούν στην ΕΑΒ για να ξεκινήσει η αναβάθμισή τους. Η πολεμική Αεροπορία επιθυμεί να αναβαθμίσει τα38 F-16 Block 50 στην έκδοση Block  + Advance με απάρτια που θα αφαιρεθούν από τα F-16 που αναβαθμίζονται στην έκδοση “V”.

C-130 & C-27J

Λόγω της κρίσιμης κατάστασης των διαθεσιμοτήτων των  μεταφορικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και της αδυναμίας της ΕΑΒ να επιδιορθώσει τα αεροσκάφη, ο ΥΠΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσε ότι 3 εκ των C-130 θα μεταφερθούν στο Ισραήλ για να γίνει η προβλεπόμενη συντήρηση ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Ιταλούς για τα C-27 Spartan τα οποία χρειάζονται άμεσα συντήρηση για να πετάξουν.  Παρ’ ότι έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί γι αυτό το ζήτημα, αυτοί έχουν κηρυχθεί άγονοι μέχρι στιγμής. Είναι ώρα να ξεκολλήσει το ζήτημα.

UAVs

Τα 2 συστήματα HERON τα οποία η Ελλάδα ενοικίασε από το Ισραήλ με προοπτική αγοράς των συστημάτων αυτών μετά το πέρας του χρονικού ορίου ενοικίασης, βρίσκονται στη Σκύρο και το προσωπικό της Π.Α. που θα τα χειρίζεται εκπαιδεύεται ήδη πάνω σε αυτά. Η συνεργασία με το Ισραήλ στον τομέα των UAV δε σταματά εκεί και η Ελλάδα έχει ζητήσει από το Ισραήλ συστήματα αντιμετώπισης των UAV με τις συζητήσεις με την ισραηλινή ELBIT να προχωρούν όλο αυτό το διάστημα.

Εκπαιδευτικό κέντρο

Επί χρόνια υπήρχε η συζήτηση η Ελλάδα να στήσει ένα νέο, σύγχρονο και διεθνές αεροπορικό εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα προσελκύοντας κάποιον κύριο επενδυτή ο οποίος πρακτικά θα φέρει εκπαιδευτικά αεροσκάφη και η Ελληνική Κυβέρνηση θα μισθώσει πρακτικά της υπηρεσίες του με κόστος 1.3 δις για μία 20ετία.  Οι Ισραηλινοί εμπλέκονται σε αυτό το σχέδιο και μένει να δούμε αν θα συνεργαστούν με την Καναδέζικη CAS, η οποία έχει θέσει επίσημη πρόταση για το αεροπορικό κέντρο. Εφόσον προχωρήσει το ζήτημα, η Ελλάδα δε θα χρειάζεται να αποστέλλει στο εξωτερικό τους Ικάρους για εκπαίδευση σε τζετ αφού οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός θα βρίσκονται στην Καλαμάτα. Τα Τ-2 Buckeye αντικατασταθούν πιθανότατα με τα σύγχρονα Μ-346 τα οποία είναι ιταλικής κατασκευής.

Συμπεράσματα

Η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα εξοπλισμών που αφορά την Πολεμική Αεροπορία και μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση αν και το τελικό αποτέλεσμα θα κρίνει τα πάντα. 

Η προμήθεια των F-35 άμεσα, εντός του 2021 και η μετέπειτα προμήθεια επιπλέον αεροσκαφών για τη συμπλήρωση μίας μοίρας με την ένταξη της Ελλάδας στη γραμμή παραγωγής του μαχητικού, είναι κίνηση η οποία έχει αποφασιστεί αφενός από την Αεροπορία, που θέλει το μαχητικό, αφετέρου από την πολιτική ηγεσία ( το βασικότερο)  η οποία δια στόματος του Πρωθυπουργού  είχε δηλώσει φανερά το ενδιαφέρον της χώρας μας για την απόκτησή τους.  Τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη έχουν ακόμα υψηλό κόστος κτήσης εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και τα οποία θα λυθούν μέσα στα επόμενα έτη, όπως έχει δηλώσει η εταιρεία. Εφόσον η Ελλάδα αποκτήσει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη με τον κατάλληλο οπλισμό, τότε είναι μία καλή κίνηση η οποία θα επιτρέψει στην Πολεμική Αεροπορία να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του αεροσκάφους στο έπακρο. Αυτονόητη θεωρείται η ανάγκη τα μαχητικά να μπορούν να πετάξουν ανά πάσα στιγμή και να μην είναι καθηλωμένα στα υπόστεγα.

Η Αεροπορία με την προσθήκη των Rafale με πλήρη οπλισμό όπως έχει γίνει γνωστό, σε συνδυασμό με τα F-35 και τα αναβαθμισμένα F-16 V, θα περάσει σε μία νέα εποχή στην οποία όλα τα συστήματά της θα είναι  διασυνδεδεμένα μεταξύ τους μέσω των datalinks  ανεβάζοντας την ισχύ της κατακόρυφα. Λόγω των τουρκικών S-400 , οι οποίοι είναι ένα επικίνδυνο σύστημα, η Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται να έχει το πάνω χέρι σε όλους τους τομείς ώστε να καταστρέψει τα συστήματα αυτά πριν προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Η Πολεμική Αεροπορία και τώρα μπορεί να επιτύχει πλήγματα κατά των συστημάτων αυτών, ειδικά αν τοποθετηθούν στη Δυτική Μικρά Ασία. Εντούτοις, αυτό θα είναι πολύ πιο εύκολο να συμβεί με μαχητικά τα οποία θα μοιράζονται πληροφορίες και θα έχουν αυξημένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου ( F-35 και Rafale/SPECTRA), οι οποίες είναι κρίσιμες για όλο το φάσμα πλέον του αεροπορικού πολέμου και ειδικά στις αποστολές SEAD( καταστολή αεράμυνας) ενώ θα φέρουν καλύτερα όπλα από τα ήδη υπάρχοντα στο οπλοστάσιο.

Όσον αφορά τα UAVs, η Πολεμική Αεροπορία προσπαθεί να αυξήσει τις δυνατότητές της στον τομέα ενώ υπάρχει η προσπάθεια να ενισχυθεί η εγχώρια ανάπτυξη των συστημάτων αυτών.  Το el.gr παρακολούθησε τις εξελίξεις στο μέτωπο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και μπορείτε να διαβάσετε την ανάλυσή μας για τα αίτια της ήττας των Αρμενίων εδώ. Με γνώμονα την Τουρκική ικανότητα πάνω στα drones, η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να είναι ικανή να κερδίσει την αντίστοιχη Τουρκική στους αιθέρες, όχι απλά τοπικά αλλά καθολικά και καθοριστικά. Οι Τούρκοι αναπτύσσουν αρκετά τα συστήματα drones τους καθώς καλύπτουν τα κενά αεροπορικής ισχύος τους. Τα drones όμως δεν έχουν καμία ελπίδα απέναντι σε καθολική αεροπορική κυριαρχία, η οποία επιβάλλεται από επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Αν η Πολεμική Αεροπορία έχει τα κατάλληλα μαχητικά ώστε να κερδίσει συντριπτικά την αντίστοιχη τουρκική, τότε, θα μπορέσει να διεξάγει επιχειρήσεις καταστολής αεράμυνας και τελικά να χτυπήσει τα κέντρα χειρισμού των drones με τα κατάλληλα όπλα, ανιχνεύοντας και ακολουθώντας τα ίχνη των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών τους. Η επένδυση σε μαχητικά αεροσκάφη είναι ίσως η καλύτερη ως προς την απόδοση που θα έχει αυτή σε περίπτωση επιχειρήσεων. Ο συνδυασμός F-35, Rafale, F-16 V συνεπικουρούμενα από τα Mirage 2000-5, τα F-16 Block 50, 30 και τα F-4 ( όσο μείνουν σε υπηρεσία), σημαίνει ότι η Τουρκική Αεροπορία θα έχει σαφή μειονεκτήματα, τα οποία θα της απαγορεύσουν τις όποιες βλέψεις της προς την Ελλάδα.

Η Πολεμική Αεροπορία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτή του δικτυοκεντρικού πολέμου και περιμένουμε από την Κυβέρνηση να επενδύσει χρήματα εκμεταλλευόμενη την οικονομική χαλάρωση που υπάρχει από την Ε.Ε. λόγω του κορωνοϊού αλλά και των χαμηλών επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα από τις αγορές, ώστε να μην μειώσει τα χρήματα που σκόπευε να επενδύσει στην άμυνα της χώρας για το 2021 αλλά και τα επόμενα έτη. No money, no honey.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.