• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ούτε οι Τούρκοι δεν τα κάνουν αυτά! Τραγέλαφος στον αέρα με πολωνικά μαχητικά – Η «γκάφα» του αιώνα

Ούτε οι Τούρκοι δεν τα κάνουν αυτά! Τραγέλαφος στον αέρα με πολωνικά μαχητικά – Η «γκάφα» του αιώνα

Ένα απίστευτο περιστατικό με «πρωταγωνιστή» ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου MiG-29,

σημειώθηκε κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στην περιοχή Nadazice, στην βόρεια Πολωνία, με αποτέλεσμα να σημάνει «συναγερμός» στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, με αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν μετά από ώρα τις αρχικές πληροφορίες.

Πιο συγκεκριμένα, η Πολεμική Αεροπορία της Πολωνίας έχει ξεκινήσει έρευνες για να εξετάσει τις συνθήκες και τις αιτίες γύρω από τις οποίες ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου MiG-29 «άνοιξε πυρ» με το πολυβόλο 30 χιλιοστών που διαθέτει, εναντίον του «ζευγαριού» του, δηλαδή του άλλου αεροσκάφους με το οποίο πραγματοποιούσε την άσκηση.

Αν και η οι πρώτες αναφορές και πληροφορίες βασίζονταν σε δηλώσει Πολωνών αξιωματικών, εντούτοις το περιστατικό επιβεβαιώθηκε με κάθε επισημότητα, μετά από λίγες ώρες, όταν το Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία έκανε εκτενή αναφορά των δεδομένων και των στοιχείων.

Σύμφωνα λοιπόν, με όσα δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας, η «αρμόδια επιτροπή για τη διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες, σχετικά με ένα περιστατικό που σχετίζεται με τη ζημιά που προκλήθηκε σε μαχητικό αεροσκάφος τύπου MiG-29, κατά τη διάρκεια άσκησης στο χώρο εκπαίδευσης στο Nadazice».

Ωστόσο, το Υπουργείο αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, ενώ έγινε επίσης γνωστό ότι το πλήρωμα του μαχητικού που δέχθηκε τα πυρά δεν τραυματίστηκε, όμως το MiG-29 υπέστη ζημιά και πρέπει να επισκευαστεί, όμως το στο πλαίσιο αυτό τοποθετήθηκε με δήλωσή του και ο Πτέραρχος Tomasz Drevniak, πρώην επιθεωρητής της Πολεμικής Αεροπορίας που τόνισε ότι:

«Δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο καιρός και οι συνθήκες, αλλά υπήρχε σίγουρα πρόβλημα με την εκπαίδευση των πληρωμάτων και τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες ασφαλείας». Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας σε δελτίο Τύπου ανέφερε ότι τα αεροσκάφη MiG-29 που συμμετείχαν στο συμβάν είναι πλέον πλήρως λειτουργικά.