Ουκρανικό ραντάρ αγόρασαν οι Η.Π.Α. (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με το γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνών Kvant-Radiolokatsiya κ. Κασάπωφ, οι Η.Π.Α. προμηθεύτηκαν ένα ναυτικό ραντάρ πολλαπλών ρόλων το οποίο έχει ήδη παραδοθεί στις Η.Π.Α. .

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το ραντάρ Mineral-ME το οποίο έχει ως βασική λειτουργία την παρακολούθηση επιφανείας και επιπλέον, την πέραν του ορίζοντα εντοπισμό και παρακολούθηση στόχων επιφανείας, την αυτόματη συλλογή και ανάλυση δεδομένων  για την κατάσταση επιφανείας από τρίτες πλατφόρμες, συλλογή πληροφοριών από κέντρα επιχειρήσεων κτλ. . Το ραντάρ μπορεί να εντοπίσει στόχους επιφανείας μεγέθους αντιτορπιλικού σε απόσταση 250 χλμ. ενώ σε παθητική λειτουργία  από 80-450 χλμ. .

Το ραντάρ χρησιμοποιείται από τη Ρωσία στα αντιτορπιλικά κλάσης Sovremennyy  και στο επάκτιο αντιπλοϊκό σύστημα Bal ενώ η Κίνα το έχει εγκαταστήσει στα δικά της αντιτορπιλικά και έχει στήσει και γραμμή παραγωγής για μία δική τους έκδοση του ραντάρ η οποία έχει λάβει το χαρακτηρισμό Type 366.

Είναι προφανές ότι οι Η.Π.Α. προμηθεύτηκαν από την Ουκρανία το σύστημα έτσι ώστε να το αναλύσουν τεχνολογικά και λειτουργικά και να διαπιστώσουν οι ίδιοι τις ικανότητες του συστήματος οπότε και θα γνωρίζουν σε κάποιο διάστημα πως θα κινούνται απέναντι στο συγκεκριμένο αισθητήρα.