Οριστικό: Ενημερώνεται το αμερικανικό Κογκρέσο για F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα

Τι μεταδίδεται τις τελευταίες ώρες...

Προς το τέλος οδεύει το μεγάλο παζάρι Τουρκίας – ΗΠΑ με επίκεντρο την άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την προμήθεια από τις ΗΠΑ των νέων F-16, καθώς και την αναβάθμιση παλαιότερων.

Το State Department αποφάσισε να στείλει στο αμερικανικό Κογκρέσο επιστολή για την πώληση στην Τουρκία F-16 και στην Ελλάδα F-35!!!

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία θα δει το αίτημά της για αγορά F-16 να υποβάλλεται στο Κογκρέσο κι έτσι οι προσπάθειες της Τουρκίας να εξασφαλίσει την έγκριση για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 δείχνουν να πιάνουν έδαφος! Από την πλευρά της η Άγκυρα αναμένεται να υποβάλει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα έγγραφα που σχετίζονται με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ!

Ως εκ τούτου, το αμερικανικό ΥΠΕΞ θα ενημερώσει το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών για την επικείμενη πώληση περίπου 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 Stealth στην Ελλάδα και 40 νέων F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία!

Τα ρεπορτάζ ισχυρίζονται πως η Ουάσινγκτον πίεσε την Τουρκία να πει «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως αν δεν το πράξει, δεν θα λάβει τα F-16 , σε αντίθεση με την Ελλάδα που θα πάρει τα F-35!

Η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από την τουρκική Εθνοσυνέλευση ήταν το πρώτο βήμα για να ακολουθήσει άμεσα η επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο, με την οποία ο αμερικανός πρόεδρος ζητά να εγκριθεί η πώληση.

Μολονότι, η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να μην συνδέει τα τουρκικά F-16 με τα ελληνικά F-35, το γεγονός ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση, με την ψήφο της για την Σουηδία στο ΝΑΤΟ, επί της ουσίας άνοιξε το δρόμο ώστε Αθήνα και Άγκυρα να προχωρήσουν με τα εξοπλιστικά!

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί