Ορίστηκε συνάντηση Η.Π.Α.- Ρωσίας για τη νέα συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα.

Εδώ και μερικούς μήνες υπάρχει έντονη διπλωματία μεταξύ Ρωσίας και Η.Π.Α. για την υπογραφή μιας νέας συνθήκης START η οποία βάζει οροφή στα πυρηνικά όπλα και στα μέσα εκτόξευσής τους και στις δύο χώρες. Οι οροφές επιβλέπονται από επιτροπές που μεταβαίνουν στο έδαφος της άλλης χώρας για την πραγματοποίηση του επιτόπιου ελέγχου. Λόγο της πανδημίας οι έλεγχοι […]

Εδώ και μερικούς μήνες υπάρχει έντονη διπλωματία μεταξύ Ρωσίας και Η.Π.Α. για την υπογραφή μιας νέας συνθήκης START η οποία βάζει οροφή στα πυρηνικά όπλα και στα μέσα εκτόξευσής τους και στις δύο χώρες. Οι οροφές επιβλέπονται από επιτροπές που μεταβαίνουν στο έδαφος της άλλης χώρας για την πραγματοποίηση του επιτόπιου ελέγχου.

Λόγο της πανδημίας οι έλεγχοι αυτοί δεν πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο όπως προβλεπόταν και θα πραγματοποιηθούν αργότερα ενώ ήδη επιτροπές και των δύο χωρών εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε μία καλή εξέλιξη θα λέγαμε, Η.Π.Α. και Ρωσία συμφώνησαν να συζητήσουν επίσημα για τυχόν επέκταση της υπάρχουσας συμφωνίας START, στη Βιέννη στις 22 Ιουνίου. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε αφήσει ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας στον Πρόεδρο Τραμπ όταν έδειξε διάθεση να συμπεριληφθούν σε τυχόν νέα συμφωνία και τα νέα όπλα και φορείς που έχει αναπτύξει η Ρωσία και αυτά που αναπτύσσουν ήδη οι Η.Π.Α. Η προηγούμενη συμφωνία του 2010 προβλέπει ότι μπορεί να ανανεωθεί για μία περίοδο επιπλέον 5 ετών.

Ο Πρόεδρος Τραμπ όμως έχει ζητήσει και από την Κίνα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 22 Ιουνίου στη Βιέννη ώστε και η Κίνα η οποία αυξάνει πιθανώς το πυρηνικό οπλοστάσιό της, να μπει στη συμφωνία ώστε να διατηρηθούν τα νούμερα αυτών υπό έλεγχο. Ωστόσο δεν τέθηκε τελικά, η παρουσία της Κίνας ως προαπαιτούμενο για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βιέννη μεταξύ Ρωσίας και Η.Π.Α.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η συνάντηση στη Βιέννη στις 22 Ιουνίου ενώ και η στάση της Κίνας απέναντι στο ζήτημα, θα φανερώσει και τις προθέσεις της για το μέλλον και τη στάση της απέναντι στις Η.Π.Α. και την πολιτική τους στον τομέα των πυρηνικών όπλων.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί