ΟΗΕ: Μία ισραηλινή επίθεση κατά της Ράφα θα παραβίαζε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Μία χερσαία επίθεση στην πόλη της Ράφα στην Λωρίδα της Γάζας θα παραβίαζε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ.

«Δεν βλέπω πώς μία τέτοια επιχείρηση μπορεί να είναι συμβατή με τα δεσμευτικά προσωρινά μέτρα που αποφάσισε το Διεθνές Δικαστήριο», δήλωσε ο Υπατος Αρμοστής ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρουσιάζοντας την έκθεση των υπηρεσιών του για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Στις 27 Ιανουαρίου, το ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε το Ισραήλ να εμποδίσει κάθε ενέργεια γενοκτονίας στην Γάζα.

Το Διεθνές Δικαστήριο με έδρα την Χάγη κάλεσε επίσης το Ισραήλ να λάβει «άμεσα μέτρα» για να επιτραπεί η παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν επείγουσα ανάγκη οι Παλαιστίνιοι» στην Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, δεν ζήτησε εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.

«Η προοπτική μίας χερσαίας ισραηλινής επίθεσης στην Ράφα θα έδινε νέα διάσταση στον εφιάλτη των κατοίκων της Γάζας», είπε ο Φόλκερ Τουρκ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευθεί για την πραγματοποίηση της ισραηλινής επίθεσης στην Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες παλαιστίνιοι εσωτερικοί πρόσφυγες και επιμένει ότι ενδεχόμενη συμφωνίας ανακωχής δεν θα ματαιώσει την ισραηλινή επιχείρηση, αλλά απλώς θα την καθυστερήσει.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί