• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν το πρόγραμμα αγοράς 40 νέων F-16 και εκσυγχρονισμού 80 παλαιότερων

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν το πρόγραμμα αγοράς 40 νέων F-16 και εκσυγχρονισμού 80 παλαιότερων

Η Τουρκική Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι πιθανή η έγκριση της αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-16 V, 40 τον αριθμό και του εκσυγχρονισμού ακόμα 80 μαχητικών στο ίδιο επίπεδο, μία συμφωνία μάλιστα η οποία μπορεί και να ξεπεράσει τα 6 δις δολάρια για την Τουρκία.

Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν δύο βασικά επιχειρήματα για το γιατί η κίνησή τους αυτή θα εγκριθεί, ακόμα και αν χρειαστεί έντονες και ολίγον τι, μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις καθώς οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη πρώτα από όλα το αεροπορικό ισοζύγιο ισχύος που διαμορφώνεται πλέον ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας. Η αναβάθμιση των 84 F-16V της Ελλάδας και η προμήθεια των 24 Rafale μαζί με τον οπλισμό τους (METEOR) και τα ήδη υπάρχοντα μαχητικά, προσφέρουν πλέον υπεροπλία σε συγκεκριμένους τομείς και παρά την υπεροχή της Τουρκίας σε αριθμούς, η ποιότητα των σύγχρονων μέσων θα είναι καθοριστική. Σε αυτή την ποιοτική διαφορά και άρα στο μειονέκτημα της Τουρκίας, στηρίζονται οι Τούρκοι στο να πείσουν τους Αμερικανούς αν παραβλέψουν την CAATSA και να προχωρήσουν στην αναβάθμιση των F-16 και την αγορά ακόμα 40.

Το χαρτί μάλιστα της διατήρησης του ισοζυγίου ισχύος θα το παίξουν πολύ και έντονα αφού γνωρίζουν ότι η αμερικανική πολιτική εδώ και δεκαετίες λειτουργεί με αυτή τη λογική η οποία είναι θετική για την Τουρκία η οποία προμηθευόταν κάποτε και με το λεγόμενο 7 προς 10 και οι οροφές της CFE τη συνέφεραν. Τίποτα από όλα αυτά βέβαια δεν υφίσταται πλέον αλλά οι Τούρκοι θα το παίξουν το χαρτί μαζί με το δικό τους γεωπολιτικό βάρος για να εξασφαλίσουν την αμερικανική υποστήριξη.

Το επόμενο τουρκικό επιχείρημα αφορά τα χρήματα που οι ΗΠΑ θεωρητικά χρωστούν στην Τουρκία λόγω της αποβολής της τελευταίας από το πρόγραμμα των F-35 στο οποίο οι Τούρκοι είχαν δώσει περί τα 1.4 δις δολάρια για την ανάπτυξη-παραγωγή του μαχητικού και την αγορά των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών του τύπου, πράγμα που ακυρώθηκε. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι εφόσον οι ΗΠΑ δεν τους ξαναβάλουν στο πρόγραμμα των F-35, λόγος που άλλωστε ζητούν μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, αυτά τα χρήματα που είχαν επενδύσει στο F-35 πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία οπότε θα ζητήσουν.. έκπτωση στο deal των 40+80 μαχητικών της τάξης του ποσού που είχαν επενδύσει στα F-35 και γι αυτό το ποσό που διέρρεε αρχικά ήταν για περίπου 4.5 δις δολάρια.

Τα παραπάνω είναι και η τουρκική επιχειρηματολογία η οποία θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα και μέσω lobbying στις ΗΠΑ για την πρότασή τους αυτή συνοδευόμενη βέβαια και με την έμμεση απειλή ότι η Τουρκία σε περίπτωση αμερικανικής άρνησης, θα πρέπει να στραφεί αλλού για την προμήθεια εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών ώστε να μην υπολείπεται δραματικά έναντι των γειτονικών της σύγχρονων πολεμικών αεροποριών.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.