• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι Τούρκοι στρέφουν Stinger εναντίων των ρωσικών Su-24 (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Τούρκοι στρέφουν Stinger εναντίων των ρωσικών Su-24 (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Τουρκικός στρατός, στερούμενος εγγύς αεροπορικής υποστήριξης στο πεδίο της μάχης γύρω από την Αλ Ναϊράμπ,

έχει μεταφέρει και χρησιμοποίησε, συστήματα MANPADS Stinger(τα οποία έχει και ο ελληνικός στρατός σε μεγάλους αριθμούς) για την κατάρριψη των ρωσικών και συριακών αεροσκαφών που επιτηρούσαν και βομβάρδιζαν τις θέσεις τους.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η εκτόξευση τέτοιων βλημάτων κατά ενός Su-24 της Ρωσικής αεροπορίας.

Με την εκτόξευση των βλημάτων, το βλήμα παίρνει πορεία προς το στόχο καθοδηγούμενο από το θερμικό ίχνος που έχει κλειδώσει ο πύραυλος μέσω του εκτοξευτή. Στο παραπάνω βίντεο με το που εκτοξεύεται ο πύραυλος προς την κατεύθυνση του αεροσκάφους, ο πιλότος εκτοξεύει τις θερμοβολίδες του και αυξάνει το ύψος του αεροσκάφους με αποτέλεσμα ο πύραυλος τελικά να χάνει το ίχνος του αεροσκάφους και να αλλάζει πορεία προς το θερμικό ίχνος του ήλιου και επομένως το σύστημα αστοχεί. Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που πύραυλος του τύπου αστοχεί λόγο των απλών θερμοβολίδων των ρωσικών αεροσκαφών.

Οι Ρώσοι και Σύριοι πιλότοι φαίνονται άριστα εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση τέτοιων απειλών και μπορούν επιχειρώντας από διαφορετικά ύψη, ή αλλάζοντας το ύψος μαζί με τις θερμοβολίδες, να αποφεύγουν εσαεί τα συστήματα όπως τα stinger και όσων πυραύλων διαθέτουν την ίδια λογική στοχοποίησης όπως κάνουν π.χ. τα Hawk. Αν δεν αναπτυχθούν συστήματα μεγάλου βεληνεκούς με διαφορετική καθοδήγηση, όπως π.χ. τα Patriot ή οι S-400 ή με την άμεση εμπλοκή της τουρκικής αεροπορίας(πράγμα μάλλον αδύνατο), τότε δε γίνεται το πεδίο στον αέρα να καθαρίσει υπέρ των Τούρκων ώστε να επιχειρούν με ευχέρεια.