• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι Ρώσοι δεν «παίζουν»: Καταστροφή του Πολωνικού Στρατού σε μερικές μέρες (;) ΒΙΝΤΕΟ

Οι Ρώσοι δεν «παίζουν»: Καταστροφή του Πολωνικού Στρατού σε μερικές μέρες (;) ΒΙΝΤΕΟ

Η πρακτική των ασκήσεων στους διάφορους στρατούς ανά τον κόσμο, τόσο στο πλαίσιο το θεωρητικό με ασκήσεις επί χάρτου που λέγονται συνήθως, όσο και σε ασκήσεις στο πεδίο μετά στρατευμάτων, είναι θεμιτή καθώς δημιουργεί ένα υπόβαθρο πραγματικών επιχειρήσεων σε κάποιους τομείς της διαδικασίας λήψης αποφάσεων μέσω των διαφόρων σεναρίων που δίνονται.

Ο Πολωνικός Στρατός διεξήγαγε πρίν από μερικές μέρες μία άσκηση στην οποία προσομοίωναν μία στρατιωτική εισβολή από τα ανατολικά τους σύνορα την οποία θα αντιμετώπιζαν με το σύνολο των δυνάμεών τους σχεδόν, να τάσσεται όρος αυτή την κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα της άσκησης ήταν καταστροφικό για τις Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς, κατά τα σενάρια που εξελίχθηκαν κατά την άσκηση, απώλεσε σχεδόν το σύνολο της χώρας μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 5 ημερών (!) από τη δράση των εχθρικών δυνάμεων.

Το αποτέλεσμα αυτό θορύβησε τους Πολωνούς οι οποίοι έχουν καλά εξοπλισμένες και σχετικά καλά εκπαιδευμένες Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικα πρότυπα και ασκούνται συνεχώς επί του πεδίου έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή, αν χρειαστεί, τόσο στα βορειοανατολικά της χώρας τους, στο θύλακα του Καλίνινγκραντ, όσο και στα εκτεταμένα ανατολικά ντους σύνορα με τη Λευκορωσία.

Η αδυναμία των Πολωνών να διατηρήσουν τη χώρα τους και η κατάληψή της μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο εσωτερικό της χώρας καθώς το αποτέλεσμα είναι άκρως απογοητευτικό σε σύγκριση με τις επενδύσεις που γίνονται στην άμυνα, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Οι Πολωνοί έχουν επενδύσει στην αμυντική τους βιομηχανία, περισσότερο στον τομέα των τροχοφόρων και τεθωρακισμένων οχημάτων ενώ διαθέτουν και μεγάλο αριθμό αρμάτων Και μαχητικών αεροσκαφών.

Το ότι η άσκηση αυτή δεν πήγε καθόλου καλά δεν έχει μόνο την ανάγνωση της κακής πλευράς του γεγονότος αλλά και τη θετική ανάγνωση η οποία λέει ότι, ο Πολωνικός Στρατός είναι διατεθειμένος να μάθει, δεν διεξάγει ασκήσεις για να εκδίδει ανακοινώσεις ότι “ Όλα πήγαν κατά το σχεδιασμό και ο εχθρός ηττήθηκε” που είναι κάτι σύνηθες. Οι ασκήσεις άλλωστε αυτό το νόημα έχουν, της διαδοχής και της βελτίωσης.

Παρόλα αυτά, η άσκηση αυτή καταδεικνύει και τις δυνατότητες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, από την οπτική γωνία των Πολωνών καθώς το αποτέλεσμα της άσκησης υποδηλώνει ότι η ρωσική ισχύς είναι αρκετά μεγάλη και μπορεί να προξενήσει καταστροφές στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ακόμα και με τα συμβατικά στρατιωτικά μέσα.