Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν αντάρτες στη νότια πολιτεία Κάρεν επιτέθηκαν σε συνοριακό φυλάκιο του στρατού, σύμφωνα με την ταϊλανδική, αγγλόφωνη εφημερίδα Khaosod English και την υπηρεσία του BBC στα βιρμανικά.
Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ, που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση μετά από πραξικόπημα το 2021, είναι αντιμέτωπη με ένοπλες εξεγέρσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ είναι στόχος έντονων επικρίσεων για τις αιματηρές διώξεις εναντίον αντιφρονούντων και φιλοκυβερνητικών κινημάτων.
Περίπου 5.000 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους γυναίκες και παιδιά, πέρασαν στην επαρχία Τακ της Ταϊλάνδης και βρήκαν καταφύγιο σε προσωρινά καταλύματα τα οποία έφτιαξαν οι κάτοικοι της περιοχής, σύμφωνα με Ταϊλανδούς αξιωματούχους και έναν εργαζόμενο σε οργάνωση αρωγής.
«Πολλοί άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα από χθες και κάποιοι επίσης περιμένουν στην πλευρά της Μιανμάρ για να περάσουν. Οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετό πόσιμο νερό ή τουαλέτες προς το παρόν», επεσήμανε ο εργαζόμενος που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι η πολεμική της αεροπορία παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να επέμβει, «αν παραβιαστεί ο εναέριος χώρος» της χώρας.
Συγκρούσεις μαίνονται σε πολλές αγροτικές περιοχές της Μιανμάρ και οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον στρατό ότι στοχοθετεί αμάχους με αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις.
Την προηγούμενη εβδομάδα τουλάχιστον οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή εναντίον χωριού στη βορειοδυτική Μιανμάρ.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo:pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αλλάζουν όλα από σήμερα στη γειτονική Βουλγαρία: Μπαίνει στη ζώνη του ευρώ
- Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα ξεκινά το 2026 με μια οικονομία ώριμη, εξωστρεφή και δυναμική»
- Με μουσική, drone show και… αθόρυβα πυροτεχνήματα η Αθήνα υποδέχθηκε το 2026 – ΦΩΤΟ
- Κατέρρευσε φλεγόμενος πύργος ιστορικής εκκλησίας στην Ολλανδία, vid
- Η Μελάνια Τραμπ εντυπωσίασε με ασημί φόρεμα στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση, vid
- «Βόμβα» από Ρωσία: Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν τον Ζελένσκι «εις βάρος των χωρών τους»
- Νίκη των διεθνιστών; Απέσυρε την εθνοφρουρά από μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ ο Τραμπ
- Πρωτοχρονιά σε Ρωσία και Σερβία: Το ήξερες αυτό που ισχύει;
- Σαν σήμερα 1 Ιανουαρίου: Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
- Ζελένσκι για ειρηνευτική συμφωνία: Το 10% που απομένει θα κρίνει τα πάντα









