• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι Brimstone που ενδιαφέρουν την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι Brimstone που ενδιαφέρουν την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι πύραυλοι Brimstone είναι το αγγλικό αντιαρματικό σύστημα αέρος-εδάφους και χρησιμοποιείται από τα Typhoon και Τοrnado της RAF ήδη,

ενώ έχουν σκοπό να τα κάνουν συμβατά και για χρησιμοποίηση από τα UCAV MQ-9 Reaper( για τα οποία ενδιαφέρεται η Ελλάδα), τα υπό τελική κατασκευή Protector για τα οποία μιλήσαμε εδώ, καθώς επίσης και για τα επιθετικά ελικόπτερα (τα οποία επίσης έχει η αεροπορία στρατού)Apache.

Ο πύραυλος έχει μήκος 1,8 μέτρων, ζυγίζει 48,5 κιλά και έχει διάμετρο 17,8 εκατοστών. Η κεφαλή είναι κατηγορίας HEAT (High Explosive Ati Tank warhead) και πυροδοτείται με την πρόσκρουση του πυραύλου στο στόχο. Η εμβέλειά του είναι 60 ή 40 χλμ ανάλογα με το φορέα με υπερηχητική ταχύτητα.

Ο πύραυλος διαθέτει ένα πολύ υψηλής συχνότητας μιλιμετρικού κύματος ραντάρ (94GHz)το οποίο του επιτρέπει να εντοπίζει τις μεταλλικές επιφάνειες, να τις “βλέπει” σαν απεικόνιση και τέλος να εντοπίζει το καλύτερο σημείο προσβολής του στόχου. Τα δεδομένα προσβολής φορτώνονται στον πύραυλο από τον χειριστή του οπλικού συστήματος, εφόσον είναι ένα σύστημα fire-and forget, και το βλήμα μετά την εκτόξευση θα κατευθυνθεί προς το στόχο, ή θα ψάξει να βρεί κάποιο στόχο σε μία ορισμένη από το χειριστή περιοχή ή θα αυτοκαταστραφεί (αν επιλεγεί) εφόσον δε βρεί στόχο στη ζητούμενη περιοχή.

Το σύστημα φορτώνεται στο αεροσκάφος-UCAV-Apache σε φορείς οι οποίοι φέρουν 3 πυραύλους ο καθένας πράγμα που καθιστά το φορέα εξαιρετικά φονικό κατά παντός στόχου επιφανείας.

Όσον αφορά τον ελληνικό στρατό, η προσθήκη τους στα Apache μελλοντικά θα ήταν πολύ αποδοτική ενώ αν αποκτηθούν τελικά τα Reaper, το οπλοστάσιό τους μπορεί να δεχθεί το σύστημα αν και πιθανότατα θα προτιμηθούν οι αμερικανικής κατασκευής Hellfire.

ΦΩΤΟ missilethreat