Οι Αμερικανοί κατηγορούν τώρα τη Νότια Αφρική ότι στέλνει όπλα στη Ρωσία – H “απάντηση” Πούτιν

Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι απάντησαν σήμερα στις κατηγορίες των ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες ρωσικό πλοίο που υπόκειται σε κυρώσεις φόρτωσε όπλα από ναυτική βάση κοντά στο Κέιπ Τάουν στα τέλη του περασμένου έτους, μια κίνηση που οι επενδυτές φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει την Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε να εμβαθύνει τους δεσμούς με τον ηγέτη της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Παρασκευή, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Πραιτόρια ότι στέλνει μυστικά όπλα στη Ρωσία.

Οι δυο τους «εξέφρασαν τις προθέσεις τους να εντείνουν περαιτέρω τους αμοιβαία επωφελείς δεσμούς σε διάφορους τομείς», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του μετά από κλήση μεταξύ των δύο ηγετών.

Τι είχε προηγηθεί

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική δήλωσε χθες Πέμπτη πως είναι σίγουρος ότι ένα ρωσικό πλοίο φόρτωσε όπλα από τη ναυτική βάση Σάιμονς Τάουν τον Δεκέμβριο, αφήνοντας να εννοηθεί πως το περιστατικό δεν συνάδει με τη διακηρυγμένη ουδετερότητα της Πρετόρια στην σύγκρουση στην Ουκρανία.

Το γραφείο του Νοτιοαφρικανού προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα δήλωσε χθες πως έρευνα με επικεφαλής δικαστικό που έχει συνταξιοδοτηθεί θα εξετάσει τον ισχυρισμό αυτόν. Σήμερα υπουργός αρμόδιος για τον έλεγχο των όπλων και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν πως η χώρα δεν ενέκρινε οποιοδήποτε φορτίο όπλων προς τη Ρωσία τον Δεκέμβριο.

“Δεν εγκρίναμε (την αποστολή) οποιωνδήποτε όπλων στη Ρωσία… δεν επικυρώθηκε ούτε εγκρίθηκε από εμάς”, δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών, Μόντλι Γκουνγκουμπέλα, που προΐστατο της Εθνικής Επιτροπής Ελέγχου Συμβατικών Όπλων (NCACC) όταν έλαβε χώρα η φερόμενη ως μεταφορά όπλων στη Ρωσία, στον ραδιοφωνικό σταθμό 702.

Ο Γκλέιζον Μονιέλα, εκπρόσωπος του τμήματος διεθνών σχέσεων και συνεργασίας της Νότιας Αφρικής (DIRCO), έγραψε στο Twitter πως η υπηρεσία του θα μιλήσει στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ρέουμπεν Μπρίγκετι για τα σχόλιά του και πως η υπουργός Εξωτερικών Ναλέντι Πάντορ θα μιλήσει στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αργότερα σήμερα.

Ούτε ο Γκουνγκουμπέλε ούτε ο Μονιέλα είπαν αν ένα μη εγκεκριμένο φορτίο έφυγε ή όχι από τη Νότια Αφρική.

Ο Μπρίγκετι δεν έδωσε αποδείξεις για τη φερόμενη μεταφορά όπλων σε ενημέρωση με ντόπιους δημοσιογράφους χθες.

“Μυστηριώδες” πλοίο

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προσέθεσε το πλοίο που ελλιμενίστηκε στο Σάιμονς Τάουν, το “Lady R”, στον κατάλογο των κυρώσεών του πέρυσι τον Μάιο για φερόμενες μεταφορές όπλων μαζί με άλλα φορτηγά πλοία με ρωσική σημαία.

Στελέχη της αντιπολίτευσης είχαν καλέσει τότε την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να εξηγήσει τι έκανε το “μυστηριώδες” πλοίο στη ναυτική βάση.

“Στοιχεία δείχνουν πως τις τελευταίες δύο νύχτες υπήρξε ασυνήθιστη δραστηριότητα στο λιμάνι με γερανούς πάνω στο πλοίο να ξεφορτώνουν φορτίο από το ρωσικό εμπορικό πλοίο σε φορτηγά”, ανέφερε σε μια δήλωση ο Κόμπους Μαράις, ο οποίος είναι σκιώδης υπουργός Άμυνας της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Συμμαχίας, στις 8 Δεκεμβρίου 2022.

Υπήρχαν επίσης φορτηγά που μετέφεραν κοντέινερ μέσα και έξω από τη ναυτική βάση, κάτι που είναι σύνηθες αλλά όχι τη νύχτα, δήλωσε ο Μαράις ο οποίος πρόσθεσε πως τα φορτηγά προστατεύονταν από προσωπικό του στρατού.

Η Νότια Αφρική είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Ρωσίας αλλά λέει πως είναι αμερόληπτη στη σύγκρουση και έχει τηρήσει αποχή από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει κατ΄επανάληψη τις χώρες να μην προμηθεύουν στρατιωτικό υλικό στη Ρωσία, λέγοντας πως εκείνες που το κάνουν μπορεί να στερηθούν την πρόσβαση στις αγορές των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βένταντ Πάτελ δεν επανάλαβε τον ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο στο πλοίο φορτώθηκαν όπλα.

Είπε πως η Ουάσινγκτον έχει σοβαρές ανησυχίες για τον ελλιμενισμό του πλοίου σε λιμάνι του Πολεμικού Ναυτικού της Νότιας Αφρικής και πως ήγειρε τις ανησυχίες αυτές απευθείας σε Νοτιοαφρικανούς αξιωματούχους.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Αφρικής δήλωσε σήμερα πως θα δώσει τη δική του πλευρά της ιστορίας στην έρευνα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / insiderpaper / photo: αμπε-EPA photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί