Ο Έλληνας που ΑΡΝΗΘΗΚΕ να συμμετάσχει στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας: ΒΑΖΩ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ, vid

Έκαναν γκράφιτι προς τιμήν του οι Σέρβοι και τον τιμούν ως ήρωα

Περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη των καταστροφικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην Σερβία, το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού «Θεμιστοκλής» παίρνει εντολή να αναχωρήσει για την Αδριατική, για να συμμετέχει στην διεθνιστική επιχείρηση.

Ανθυποπλοίαρχος σε αυτό ήταν ο Μαρίνος Ριτσούδης. Αρνήθηκε να εκτελέσει την διαταγή και οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου.

Είχα δύο δρόμους να διαλέξω. Επέλεξα αυτόν που έχετε πάνω από εσάς» δείχνονταν την εικόνα του Χριστού πάνω από το Προεδρείο «τον οποίο και εγώ βάζω πάνω από όλα, γιατί ο νόμος του Θεού είναι πάνω από όλους. Είναι η συνείδηση του κάθενος», είπε κατά την διάρκεις της εκδίκασης.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο χρόνων και έξι μηνών με τριετή αναστολή. Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χωρίς να αλλάξει κάτι.

Ο Μαρίνος Ριτσούδης αντιμετωπίζεται ως ήρωας στην Σερβία που θέλησε να τον ανταμείψει οικονομικά, όμως εκείνος αρνήθηκε: «Τους ενημέρωσα ότι δεν θέλω τίποτα και όλα τα χρήματα να πάνε στους γενναίους ανθρώπους που πολέμησαν εναντίον όλων και χωρίς τύχη».

Το πρόσωπό του έχει γίνει μέχρι και γκράφιτι στους δρόμους του Βελιγραδίου.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί