• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο ανατρεπτικός παράγοντας. Οι Τουρκικές αερομεταφορές στην Λιβύη

Ο ανατρεπτικός παράγοντας. Οι Τουρκικές αερομεταφορές στην Λιβύη

toyrkia aerometafores sthn libyh

Εν μέσω έντονων επιχειρήσεων στη Λιβύη μεταξύ του φιλοτουρκικού GNA και του LNA, ο GNA έχει καταφέρει να  κερδίσει πίσω χαμένο έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες διαθέτοντας  τοπική υπεροπλία σε άνδρες και μέσα.

Για να επιτευχθεί αυτή η υπεροπλία χρειάστηκε να μεταφερθούν στη Λιβύη εκατοντάδες τόνοι πυρομαχικών και υλικού καθώς επίσης και ανδρών αφού ο GNA δεν έχει μεγάλο εύρος πληθυσμού να επιστρατεύσει ενώ και οι μισθοφόροι που μπορεί να πληρώσει έχουν ένα όριο αφού οι υδρογονάνθρακες που πουλάει ο GNA δεν αποφέρουν αρκετά χρήματα.

Κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η Τουρκία και το Κατάρ. Το Κατάρ προσφέρει πακτωλό χρημάτων  στο καθεστώς Σάρατζ ώστε να μπορέσει να συντηρηθεί αλλά και πληρώνοντας τις μεταφορές των υλικών και των μισθοφόρων. Όλη η μεταφορά γίνεται με μεταγωγικά αεροσκάφη IL 76, C-130 και C-17 τα οποία απογειώνονται από Κωνσταντινούπολη, ακολουθούν νότια πορεία διαμέσου της δυτικής Μικράς Ασίας και φτάνοντας στα ανατολικά νοτίως του ύψους της Κρήτης, στρίβουν προς την κατεύθυνση του Λιβυκού πελάγους αποφεύγοντας το FIR Αθηνών και προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ή της Μισράτα. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνονται οι μεταφορές που έχουν γίνει κάθε μέρα και με πιο είδος μεταφορικού αεροσκάφους, από την Τουρκία στα αεροδρόμια που ελέγχει ο GNA στη Λιβύη.

Πάνω από 66 πτήσεις οι οποίες ακολουθούν πορεία εκτός του FIR Αθηνών καθώς φοβούνται τυχόν αναχαίτισή τους από την Πολεμική Αεροπορία. Με αυτές τις πτήσεις οι Τούρκοι έχουν μεταφέρει πάνω από 13.000 Σύριους αντάρτες στη Λιβύη οι οποίοι μάχονται εκεί για λογαριασμό των τουρκικών συμφερόντων με την πληρωμή τους να γίνει από το Τουρκικό κράτος το οποίο έχει τη χρηματοδότηση του Κατάρ. Οι αριθμοί που μετέφεραν οι Τούρκοι στη Λιβύη από πλευράς προσωπικού, όπως επίσης και ο ανάλογος εξοπλισμός με κυριότερο την από αέρος υποστήριξη που προσφέρουν τα τουρκικά UAVs, έχουν ανατρέψει την κατάσταση στα περίχωρα της Τρίπολης υπέρ του GNAμε τις δυνάμεις του Χαφτάρ να χάνουν αργά αλλά σταθερά έδαφος. Όλα αυτά έγιναν εφικτά χάρη στην εφοδιαστική αλυσίδα που έστησαν οι Τούρκοι από την Τουρκία στη Λιβύη την οποία δεν αναχαιτίζει κανένας. Οι μεταφορές με πλοία καθώς το Ελληνικό και το Γαλλικό Ναυτικό έχουν δείξει ότι θα προβούν σε νηοψίες ύποπτων πλοίων και δε θα χαριστούν, πράγμα που κατέστησε τις αερομεταφορές αναπόφευκτες.

Με τη μαζική ανεμπόδιστη αερομεταφορά υλικών και ανδρών από την Τουρκία στη Λιβύη, με την αεροπορική υποστήριξη του GNA από τα τουρκικά UAVs και με τη διοχέτευση πολλών μισθοφόρων, η Τουρκία κατάφερε να πετύχει την εξισορρόπηση του μετώπου στη Λιβύη τον τελευταίο ενάμιση μήνα αλλά ακόμα η σύγκρουση μαίνεται με την Αίγυπτο και τα Η.Α.Ε. να μην έχουν πει την τελευταία τους λέξη στη σύγκρουση.